“Sveti Ivan” spasit će srednju Istru od žeđi

Sv. IvanTočno na dan kada je prije 75 godina otvoren Istarski vodovod, u ponedjeljak je u Sv. Ivanu u Buzetu proslavljena velika godišnjica rada prvog istarskog vodovoda.

Tom prigodom istarski župan Ivan Jakovčić prerezao je vrpcu i službeno pustio u rad novu vodospremu Sv. Ivan, rezervoarski prostor kapaciteta 4000 prostornih metara koji će osigurati pokrivanje potreba za kvalitetnom pitkom vodom u središnjoj Istri, naročito kada se zamuti uslijed dugotrajnih kiša, kada će rezerve vode iz vodospreme omogućiti potpunu obustavu filtriranja zamućene vode, što dosad nije bilo moguće.

– Objekt je dugo pripreman, projekt je izrađen prije deset godina, a dovoljno je reći da je 13,3 puta veći od dosadašnjeg kapaciteta, koji je osiguravao samo 20 minuta rada u slučaju prekida u maksimalnoj potrošnji.

I Gradole obnovljene
Sredinom ove godine sličnu smo vodospremu dovršili i na postrojenju Gradole, čime smo bitno povećali sigurnost i kvalitetu vodoopskrbe potrošača na zapadnoj obali Istre, rekao je direktor Istarskog vodovoda Boris Sirotić na otvaranju objekta vrijednog 13 milijuna kuna.

Vodom iz Istarskog vodovoda trenutačno se opskrbljuje 29 općina i gradova, a samo 1 posto stanovnika tog područja još nema pitku vodu u svojim kućama. Stoga se očekuje gradnja približno 150 kilometara nove vodovodne mreže procijenjene vrijednosti oko 200 mil. kn. Župan Jakovčić je prilikom otvaranja vodoopskrbe istaknuo kako je tih jedan posto najskupljih, no nada se da će i to stanovništvo biti uskoro spojeno na vodoopskrbu.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.