Svetica ili k…?

tn2_scarlett_johansson_3.jpgViđenje žene kao svetice ili kao kurve čest je problem muškarca, a samim time i žena. Ovaj razdor u muškarcu može biti tako velik da unutarnji sukob između bezuvjetne, čiste, svete ljubavi i svjetovne, tjelesne, seksualne ljubavi potraje cijeli život. Muškarac s ovim problemom ženu koju voli ili idealizira doživljavaju aseksualnom i ona ga baš previše ne uzbuđuje, ali se zato vrlo lako uzbudi kada je riječ o ženi uz koju ne veže toliko emocija.
“U zdravim vezama, seks s vremenom i količinom zajedničkih iskustava postaje sve bolji. Ovisnički seks, s druge strane, s porastom znanja o partneru postaje sve lošiji ili nestaje, jer prestaje predstavljati bijeg od potisnutih osjećaja”, navodi Charlotte Kasl u svojoj knjizi Women, Sex, and Addiction (Žene, seks i ovisnost). Seksualna ovisnost (kroz pornografiju, instant-seks ili učestale erotske fantazije) po mnogim autorima koji se bave psihologijom seksualnosti služi kako bi se izbjegla tjeskoba koju izaziva potiskivanje osjećaja. Pri tome je glavno obilježje seksualno ovisničkog ponašanja strah od intimnosti.

Korijen ovog straha leži u odnosu s prvim objektom muškarčeve tj. dječakove ljubavi – u odnosu s majkom. Muškarac koji u djetinjstvu nije dobivao dovoljno bezuvjetne majčinske ljubavi nastavlja svoju potragu za tim životnim nektarom kroz partnerstvo, pri čemu djevojku bira prema osobinama kakve je imala njegova majka. Jednom kada ju pronađe, pokušava oživjeti dinamiku tih ranih odnosa jer duboko u sebi, u nesvjesnom dijelu svoje psihe još uvijek čezne za ljubavlju koju nije primio kao dijete.

Ako žena i nije slična njegovoj majci, može se dogoditi da s vremenom postane, jer ju on tretira kao da jeste slična tj. traži ljubav po sličnom obrascu ponašanja. Muškarci s ovim problemom, smatrajući da su pronašli ženu svog života često postaju strastveni prosci, ali jednom kada voljena žena postane supruga, a posebice majka, u odnos se počinje uplitati podsvjesno sjećanje na neutaženu žudnju za majčinskom ljubavlju. Ono što majka pruža djetetu podsjeća ga na ono što mu fali cijeloga života.

Zato se počinje događati da svoju suprugu doživljava više kao majku, a manje kao ljubavnicu što se u seksu manifestira kroz nećkanje, oklijevanje ili impotenciju. Tako potraga za ljubavlju, sigurnošću i majčinskom brigom koja mu je nedostajala davno u djetinjstvu, tamo i tada izranja na površinu, u partnerski odnos ovdje i sada.

Taj problem može potrajati cijeli život, uvijek iznova unoseći u odnos uzajamno optuživanje, niz preljuba i povrijeđenosti. Veza ili brak na taj način postaje ratište u kojem se kroz partnere zapravo ispucava ljutnja, kritiziranje i neprijateljstvo koje je primarno bilo namijenjeno njihovim roditeljima.

Kada se odnosi stvaraju kroz prizmu ovog problema, svi su u gubitku – i muškarac, i žena i eventualna ljubavnica. Muškarac zato što ne može spojiti sveticu (majku) i kurvu (ljubavnicu) u jednu ženu što ga muči i stvara osjećaj krivnje pri čemu potreba za ljubavlju i dalje ostaje neutažena. Žena zato što u emotivnom i seksualnom smislu ostaje bez partnera, a dobiva još jedno dijete i osjećaj manje vrijednosti zbog muškarčevog interesa prema drugim ženama. Ljubavnica zato što iz perspektive takvog muškarca, budući je tjelesna i seksualna, ne može biti istinski voljena.

Rješavanje ovog problema od muškarca zahtijeva bolno suočavanje sa samim sobom i sa svojim postupcima koji su redovito praćeni osjećajem krivnje, tuge, srama i straha od odbacivanja. Nakon toga, ako ne posustane, napokon je u mogućnosti uživati blagodati zrele ljubavi koja se zasniva na kako na emocionalnoj tako i na tjelesnoj intimnosti.

Tomica Šćavina, www.poticaj.net

2 komentara na “Svetica ili k…?”

 1. Anonimno napisao:

  Ja smatram da su ovo najobičnija sranja. Nešto i može bit istina, ali svaka je situacija posebna i drukčija, tako da su ove psihološke kenjaže jednostrane, netočno i kontraproduktivne. Gluposti kojim se ljudima puni glava.
  Jednostavno svaka bi se situacija morala sama sagledavat, jer je svaka drukčija i traži druga rješenja.

  1. Anonimno napisao:

   Da točno je da je stvar općenita. Mislim da sa nečim općenitim treba i početi, da bi kasnije stručnjak “uzeo” osobu u svoje ruke i pomogao joj u rješavanju specifičnog problema. Po tebi su 1.jednostrane, jer ih ti (citaj mi) i vidimo s te jedne strane; 2. netočne, jer istinu smo potisnuli odavno, i vrlo je bolna kada dolazi na površinu, toliko je bolna da je ponovno pošaljemo natrag. Kontraproduktivna mislim da nije, baš zato ča je općenita,pa za razliku od tebe (ti si već korak ispred) koji si pročitao tekst i imaš svoje mišljenje; mnogi ga neće ni pročitat (a imat će mišljenje :( ).
   Rješenje je pojedinačno, to je sigurno, u pravu si

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.