Svetvinčenat : 15. Festival plesa i neverbalnog kazališta

2Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat jedinstvena je međunarodna kulturna manifestacija osnovana 2000. godine u Svetvinčentu, pitoresknommjestašcu u samom srcu Istre.

Festivalski program teži estetikama, konceptima i kulturalnim praksama koje promišljaju tijelo, pokret i ples na inovativan i začuđujući način. U središtu pozornosti je suvremeni ples u svim svojim oblicima, odnosno ples koji se prožima sa ostalim umjetničkim formama; multimedijom, likovnim umjetnostima, neverbalnim i fizičkim teatrom, filmom i videom, cirkuserijom, mimom, itd. Stvarajući nove trendove, spaja različite žanrove u umjetnosti, ostvaruje nove oblike suradnje i postiže rezultate s predznakom novog i interdisciplinarnog. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prvi je pokušaj decentralizacije suvremenog plesa u Hrvatskoj u čemu je svakako kroz 15 godina djelovanja i uspio. Projekt se vrlo brzo ucrtao na mapu važnih plesnih zbivanja u regiji te je tijekom godina postao nezaobilazni događaj za profesionalce, podjednako umjetnike i plesne programatore, kao i za posjetitelje. Svake godine na Festivalu se prezentira između 10 i 15 radova umjetnika iz različitih dijelova Europe i svijeta koje prati raznovrsna i brojna publiku. Svetvinčenat je s godinama postao sinonim za suvremeni ples, a realizirana je i višegodišnja inicijativa za pokretanjem Mediteranskog plesnog centra koji od 2013.g aktivno dijeluje uz Festival ugošćujući mnoge rezidencijalne umjetnike, preformanse, radionice i programe.

Cilj festivala je prezentacija recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, edukacije novih generacija publike te promocije interkulturnog dijaloga i transnacionalne mobilnosti plesnih predstava.

Strukovne nagrade
Festival plesa i neverbalnog kazališta primio je strukovnu nagradu UPUHA za „događaj koji doprinosi razvoju suvremene plesne scene „ (2009.)
ZLATNA KOZA – CAPRA D’ORO nagrada je koji je ZPA dodijelila TZ Istre za „organizaciju jedinstvenog kulturno-turističkog događaja, spoja suvremenog izričaja i tradicije Svetvinčenta“ (2009.)

Najznačajniji izvođači
Tijekom godina, na festivalu je nastupilo preko 180 koreografa i plesnih kompanija iz cijeloga svijeta kao što su: Kibbutz Dance Company,Vertigo Dance Company, Izrael; Transit Dansa, Company Daniel Abreu,Jordi Cortez i Damian Munoz, Roberto Olivan, Cia Enclave Arts del Moviment, Sol Pico, Španjolska; Miet Warlop, Belgija; Jant Bi, Senegal; Original Tempo, Japan; Jo Stromgren Kompani, Norveška;Les Slovaks, Belgija;Isabelle Schad, Laurent Goldring, Njemačka, Alias/ Guillermo Botelho,Švicarska;En Knap, Matjaž Farič, Branko Potočan, Slovenija; Kubilai Khan Investigations, Martine Pisani, Georges Momboye Company Francuska; Paolo Ribeiro, Portugal itd.

Organizacijski tim
Umjetnička voditeljica – Snježana Abramović Milković
Producentica – Petra Glad
Asistentica producentice – Gorana Orešković
Tehnički direktor – Saša Fistrić
Odnosi s medijima – Kristina Krtanjek

1 komentara na “Svetvinčenat : 15. Festival plesa i neverbalnog kazališta”

  1. Mare napisao:

    Od 18. do 21. srpnja :)

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.