Svetvinčenat: Dan viteštva okončan prosidbom!

Druga je večer 6. Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu, sjajnim programom privukla tisuće posjetitelja. Nakon što su Viteški tabori u Žlinji otvorili svoja vrata, a gospodari Morosini-Grimani u svečanom mimohodu ušli u Kaštel, uslijedile su akcijske borbe vitezova i plemića u Turniru za Zlatni kalež. Družba Vitezova Zlatnog Kaleža prikazala je atraktivne dvoboje, pobjednik je nagrađen Zlatnim kaležom, a na scenu su potom stupili i Dubovački streličari u Streličarskom programu.

Talijanska udruga Gruppo Musici & Ssbandieratori e Figuranti iz Saletta oduševila je umijećem barjaktarenja, posebice u noći bez svjetala i sa svjetlećim zastavama koje su obojale Svetvinčentsko nebo svečanim sjajem. Posjetitelji su se oduševili i programom sa vatrenim srednjevjekovnim oružjem, gdje su umijeće rukovanja topovima, piškama, mušketama i drugim oružjem pokazali Vitezovi Zelingradski, Družba Viteza Zlatnog kaleža, Tahyjevi puškari.

Nastupili su i gosti iz Bratislave Corvus Arma, koji u nastup uključuju i publiku, sa scenom iz Wilhelma Tella i gađanjem jabuke na glavi. Vidjeli smo mnoštvo viteških dvoboja, srednjovjekovni sajam na placi, kušali izvrsnu lovačku kuhinju u Kaštelu, pili breskvino vino za vječnu mladost i ljepotu.

Ursus je prikazao spektakularni vatreni program sa žonglerima koji su “zapalili” Žlinju i zaslužili ogromni pljesak, završivši nastup rraketama vatrometa i čarobnim frcanjem iskri i žarnica.

Noćna bitka i opsada Kaštela koja je potom uslijedila, nešto je što ćemo dugo pamtiti. Sve su udruge sudjelovale u bitci Venecije i Austrije, koje svoj teritorij obje imaju preko zemlje istarskoga seljaka Miranda i njegove brojne obitelji. Venecija traži poreze, Austrija joj priječi naplatu. I tako kreće bitka svih bitki, sa katapultima i vatrenim kuglama, trebuchetom, vatrenim strijelama, topovima, puškama, mačevima… Miris barut raširio se Žlinjom, a sve je okončano dolaskom Nepoznatog viteza na bijelom konju, kako i priliči, koji je zaprosio kćerku gospodara Morosini-Grimani. Ovaj je dio programa bio pravo iznenađenje i za djevojku, i za publiku, koja je snažnim pljeskom nagradila njezin potvrdni odgovor.

Magična je, druga noć festivala i Dana viteštva zaokružena paljenjem lampiona dobrih želja, koji su, nošeni burom, poletjeli daleko i visoko!

Dođite i večeras u Svetvinčenat, na treću i posljednju noć festivala; Dan je legendi, a od 18.00 sati počinje bogat program, koji uključuje i Viteški konjički turnir sa 8 konjanika.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.