Svetvinčenat: “Napad” na kaštel Morosini-Grimani

2Svetvinčenat je jučer bio poprište televizijskog seta serije Borgia, francusko-njemačko-češkog povijesnog spektakla. Ključnu ulogu u sceni napada na utvrdu odigrao je kaštel Morosini-Grimani, a uz slavnog Marka Rydera u sceni je sudjelovalo i stotinjak statista, većinom mještana općine te Vili Matula.

Svetvinčenat i u ovoj godini nastavlja ugošćavati filmske i televizijske zvijezde. Danas se ondje snimala treća sezona televizijskog spektakla Borgia. Ključnu ulogu u sceni napada na utvrdu odigrao je kaštel Morosini-Grimani. Među brojnim istarskim kaštelima i utvrdama, upravo se ovaj kaštel istaknuo po svojoj jedinstvenosti, autentičnosti i očuvanosti, a tu je srednjovjekovnu kulisu dodatno upotpunila svetvinčentska Placa. Razlog je to zašto je upravo ova lokacija izabrana za snimanje vrlo zahtjevne scene serije Borgia.

U Svetvinčentu snimana je scena napada na kaštel. Scena je to u kojoj se pojavljuje Mark Ryder koji igra Cesarea, sina Rodriga Borgie kojeg utjelovljuje John Doman. Uz njega, u sceni se pojavljuje i stotinjak statista, većinom mještana općine, te nekoliko kaskadera od kojih je jedan imao vrlo zahtjevan zadatak – pasti s pročelja kaštela. Jedna od uloga u ovoj sceni pripala je i Viliju Matuli. Režiju scene snimane u Svetvinčentu potpisuje Metin Huseyin koji zajedno s Oliverom Hirschbiegelom čini redateljski dvojac televizijske serije Borgia kreatora Toma Fontane. Scene snimane u Svetvinčentu dio su treće sezone francusko-njemačko-češke serije Borgia koja prati intrige ove ozloglašene obitelji i borbe njezinih članova za moć u renesansnoj Italiji.

Uz kaštel Morosini-Grimani, u seriji Borgia pojavit će se i dubrovački Knežev dvor i Vrata od Pila, pazinski Kaštel, pulska Arena, Beram i Pag. Nakon Hrvatske, produkcija seli u Italiju.

Podsjetimo, ranijih godina u Svetvinčentu snimani su značajni i nagrađivani filmovi i TV serije. Godine 1999. sniman je film Maršal redatelja Vinaka Brešana u produkciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije koji je osvojio nagradu Srebrni Melies na Međunarodnom festivalu filmova fantastike u Rimu. Od 2003. do 2006. godine snimao se dokumentarni film Istria nel tempo Alessandre Argenti Tremul, kasnije nagrađen prvom nagradom u kategoriji kinematografske umjetnosti, videa i televizije na 44. natječaju za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima. Švedska televizijska kuća Meter TV u 2013. godini snimala je u Istri serijal MÄSTARNAS MÄSTARE – Champion of the Champions, a finale serijala snimano je u Svetvinčentu. Radi se o vrlo popularnom serijalu koji ima gledanost od 2,3 milijuna gledatelja po epizodi, a razlog tako velike popularnosti je što su natjecatelji proslavljeni bivši sportaši, osvajači olimpijskih medalja i svjetskih prvenstava.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.