Svi putevi vodili u Gračišće: Vidova i Festival istarskih maneštri

Ovoga vikenda u Gračišću su održane dvije tradicionalne manifestacije: subota je bila rezervirana za Festival istarskih maneštri u poslijepodnevnim satima na Placu, a nedjelja za tradicionalnu pučku feštu Vidovu.

U subotu je tako održan još jedan Festival istarskih maneštri gdje se pod stručnom procjenom žirija (Drago Orlić, Franko Lukež, Stanislav Poropat, Davor Šišović, Marijan Brozan i Andrej Babič) odlučivalo o najboljoj istarskoj maneštri. Navedenu titulu ponijela je ekipa “Kapra” iz Labina i njihova maneštra sa slancem.

Druga nagrada žirija dodijeljena je pazinskom bistrou “Pod lipon” za maneštru z jačmikon, a treća buzetskom Hotelu Fontana za maneštru sa stupanon trukinjon. Svi ostali natjecatelji osvojili su četvrto mjesto, a to su redom: Turistička zajednica Čavle za paštu fažol, Sv. Miklavž iz slovenskog Gračišča za maneštru z šparogami, AZZRI za maneštru s povrćem i boškarinom, Hotel Lovac i Gračišćanke za jotu, Feštinsko kraljevstvo za maneštru z repon, Župni zbor Sv. Vida za maneštru z gomoljami, Agroturizam “Dol” za maneštru z koromačon, Konoba “Vinja” za zelenu maneštru i Nassenfues Slovenija za maneštru z mokronoškemi žlinkrofi.

Vrijedni natjecatelji svoje su peći upalili u 14 sati, a prve maneštre bile su spremne za degustaciju u 18 sati. Publika je ocijenila najboljom maneštrom- maneštru z bobići, koju su spremile simpatične i uvijek nasmijane Morena Brajković i Sanja Rovina.

Nakon degustacija maneštri, publiku je na gračaškom Placu zabavljao prošlogodišnji pobjednik MIK-a Alen Polić. Nedaleko od Placa, na igralištu se odvijao malonogometni turnir pod reflektorima i budnim okom navijača, a isti se nastavio i sutradan.

U nedjelju su održane i ostale sportsko-rekreativne aktivnosti: biciklijada za odrasle, ali i djecu, u 10 sati krenulo je pješačenje po pješačkoj stazi Sv. Šimuna što je bila jedinstvena prilika za upoznavanje ove prekrasne 9 kilometarske staze, u 13 sati održan je boćarski, a u 14 sati finale malonogometnog turnira.

Iz osebujnog programa izdvajamo i tradicionalnu trku s tovari. Danijel Širol pobijedio je u ovogodišnjoj trki s tovari, tradicionalnom natjecanju koje se oduvijek održava u Gračišću za Vidovu. Ono što će zasigurno ostati zapamćeno jest da je cijelu trku pretrčao sam bez svoje tovarice te u dresu Mandžukića sve natjecatelje, točnije njih desetero ostavio iza sebe. Publika je nesumnjivo uživala, a natjecatelji međusobno podijelili osvojene nagrade: pršut, domaći ovčji sir, vino… Što se više poželjeti može?

U nedjelju u večernjim satima okupljene je zabavljala Lidija Bačić te Grupa Prijatelji. Iako je Gračišće navedena dva dana u potpunosti oživjelo, ne možemo ne primijetiti da je posjetitelja ipak bilo zamjetno manje u odnosu na prošlu godinu.

barkun.hr

1 komentara na “Svi putevi vodili u Gračišće: Vidova i Festival istarskih maneštri”

  1. Anonimno napisao:

    Se zna od kud su namirnice?
    Fažol (Kanada), kumpir (Albanija), kukuruz (???)?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.