Svjetlo u tami – međunarodni projekti

Pazin(Glas Istre, 3.6.2011) Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Rotondi, svečanoj dvorani pazinskog Kaštela, uz uručivanje godišnjih gradskih nagrada, jučer je obilježen Dan grada Pazina.

Obilježava se kao spomen-dan na prvo pisano spominjanje Pazina u povijesnim dokumentima, a bilo je to u darovnici cara Svetog rimskog carstva Otona Drugog koji je 2. lipnja 983. potpisao da daruje Castrum Pisinum porečkome biskupu. Uzvanici su ispunili Rotondu, a osim gradskih vijećnika i dužnosnika, svečanoj su sjednici nazočili i visoki predstavnici Istarske županije te pazinskoga gospodarstva, prosvjete, svećenstva, javnih službi, političkog i društvenog života.

Pazinski je gradonačelnik Renato Krulčić u prigodnome govoru podsjetio na postignuća gradske uprave u posljednjoj godini koja se morala nositi s vrlo teškim okolnostima opće ekonomske krize koje su se uz promjenu poreznih zakona odrazili na smanjenje proračunskih prihoda za čitavu četvrtinu kad se usporeduju 2010. i 2009. godina. Taj, kako se izrazio Krulčić, “procijep izmedu potreba i nemogu ćnosti njihova primjerenog zadovoljavanja” prisilio je gradsku upravu na rješavanje
samo onih projekata koje “je bilo moguće riješiti”, a medu njima je gradonačelnik istaknuo kanalizaciju u poslovnoj zoni Ciburi, kapelu na gradskom groblju, sanaciju
nekoliko groblja u mjesnim odborima te svega nekoliko manjih investicija u javnu rasvjetu, vodovodne ogranke i asfaltiranje cesta u ruralnome području grada.

Svjetlo u tami, odnosno nove izvore sredstava u vrijeme opće oskudice Krulčić je navijestio u programu IPARD, iz kojeg je nedavno stiglo rješenje o prihva ćanju pazinskog projekta izgradnje kanalizacije na Starom Pazinu za što će Pazin dobiti pola milijuna eura. Daljih 300.000 eura za uredenje kulturne infrastruktura u Pazin će stići kroz medunarodni projekt ARCHEO.S, a iz programa SEENET 2 Pazinu je odobreno 30.000 eura.

Istarski župan Ivan Jakovčić je uz čestitku Pazincima na njihovom danu ponovio da “vremena nisu dobra, a da Pazinu posebno nije lako zbog propasti nekad velikih firmi”, ali je izrazio zadovoljstvo pazinskim pomacima prema boljitku i najavio da će Istarska županija sufinancirati izgradnju sportske dvorane i doma umirovljenika u Pazinu, centra za ruralni i regionalni razvoj na Gortanovom brijegu te programe zaštite okoliša i poslovnih zona.

– Pazin ima podršku Istarske županije, ali i Istarskoj županiji treba podrška Pazina za ono što zajedno želimo ostvariti, zaključio je Jakovčić. Gradonačelnik Krulčić i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Gabrić uručili su godišnja gradska priznanja: grb grada Pazina primio je u ime Pčelarske udruge Lipa njen predsjednik Ranko Andelini, a gradske plakete primili su Marija Ivetić, kustosica u Muzeju grada Pazina, te pazinska rekorderka medu dobrovoljnim darivateljicama krvi Silvana Gržetić.

Nagrada grada Pazina uručena je dekanu Veleučilišta u Rijeci Dušanu Rudiću, gradska povelja pazinskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, a preuzeo ju je njegov
predsjednik Lučano Rigo, dok je gradska zahvalnica uručena dugogodišnjem sportskom novinaru i aktivistu Ivanu Pifaru. Tradicionalnu nagradu za najljepše uredeni izlog primila je Štefica Marečić, vlasnica trgovačkog obrta Metraža Štefi. Kraj svečane sjednice uljepšale su pazinske učenice Ines Blaževi ć i Samanta Zgrablić,  interpretacijom svojih literarnih radova.

Glas Istre, 4. lipnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.