Talijani ne žele da proglasimo ZERP, prijete blokadom pregovora s EU

ZerpTalijanski ministar poljoprivrede i ribarstva Paolo de Castro izjavio je u srijedu u Bruxellesu da bi EU mogla blokirati pregovore s Hrvatskom u četiri ili pet poglavlja ako Zagreb ustraje na primjeni Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i na države članice Unije. “Četiri ili pet poglavlja u pregovorima o pristupanju mogli bi biti zamrznuti ako Hrvatska ostane čvrsto na svojem stajalištu”, rekao je De Castro talijanskim novinarima na novinskoj konferenciji nakon završetka sastanka Vijeća EU-a za poljoprivredu i ribarstvo.

De Castro je potvrdio da se na marginama trodnevnog sastanka Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo sastao sa svojim slovenskim kolegom te s povjerenikom Europske komisije za ribarstvo Joem Borgom kako bi razgovarali o pitanju o ZERP-u.

Talijanski ministar je rekao da kod Hrvatske ima “signala otvorenosti” u vezi s tim pitanjem. “Sigurno je da smo registrirali jedan znak otvorenosti”, rekao je.

Ministar De Castro je istaknuo da bi primjena ZERP-a i na zemlje članice EU-a “isključila veliki dio Jadrana za talijanske i slovenske ribare i da bi mogla ometati pojedine vježbe ratne mornarice”.

Ministri vanjskih poslova EU-a upozorili su u zaključcima sa sastanka od 10. prosinca Hrvatsku da ne primjenjuje Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) za zemlje EU-a dok se ne pronađe zajednički dogovor o tom pitanju.

Na trilateralnom sastanku između Hrvatske, Slovenije i Italije održanom 2004. Hrvatska je izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

I ministar De Castro se pozvao na te zaključke. “Službeno u zaključicma Vijeća ministara nije spomenuta mogućnost zamrzavanja poglavlja, ali je zatraženo od Hrvatske da u potunosti poštuje politički dogovor iz 2004. s Italjom i Slovenijom i Europskom komisijom kojom se Zagreb obvezao da neće jednostrano usvojiti ZERP”, rekao je.

Talijanski ministar je rekao da je preostalo još malo vremena za rješavanje toga problema s obzirom da je 1. siječnja na vratima. “Razumijem da je teško pronaći rješenje u ovom trenutku kada u Hrvatskoj još nije sastavljena nova vlada, ali moramo riješiti taj problem”, dodao je.

I slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel upozorio je 10. prosinca da Slovenija ima pripremljeno nekoliko scenarija, a jedan od njih pretpostavlja blokiranje pregovora u pet ili šest poglavlja ako Hrvatska ne promijeni svoju odluku o ZERP-u.

Večernji.hr

2 komentara na “Talijani ne žele da proglasimo ZERP, prijete blokadom pregovora s EU”

  1. Anonimno napisao:

    Još jedna politička igra Italije,Slovenije i Hrvatske. Očiti razlozi za tu igru su naftne i plinske rezerve u Jadranu i zauzimanje bolje pozicije za neke druge interese.

    1. Anonimno napisao:

      trebali bi proglasit zerp i po cijenu ulaska u uniju nakon 2009…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.