Talijanski partizani u Pazinu

137941.jpegTridesetak članova organizacija Talijanske udruge antifašista (ANPI) iz mjesta San Giorgio di Nogaro, Palmanova-Gonars, Palazzolo i Cervignano, uz pazinske antifašističke borce, predstavnike gradske uprave i rodbinu, u nedjelju je na groblju Moj mir komemoracijom i polaganjem cvijeća na njegov grob odalo počast slavnom furlanskom partizanskom komandantu Gelindu Citossiju.

Citossi je inače rođen 1913. godine u mjestu Zellina kraj San Giorgia di Nogara, a u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je vođa partizanske skupine “I diavoli rossi”, poznate po mnogim odvažnim akcijama protiv fašista i nacista u Furlaniji, od kojih je najpoznatija bila oslobađanje zatvorenika iz zatvora u Udinama u veljači 1945.

Nakon rata on je s tisućama drugih talijanskih komunista iz Italije emigrirao u Jugoslaviju, neko vrijeme je radio u poljoprivrednim zadrugama u Slavoniji, zatim u Čepiću, Brtonigli i Umagu, a od 1960. s obitelji živi u Pazinu, gdje je i umro 1977.

U svom zavičaju bio je poznat pod nadimkom Comandante Romano, o njemu i njegovim “crvenim vragovima” napisane su brojne knjige, a prije nekoliko godina je o toj u Italiji nadaleko poznatoj i legendarnoj partizanskoj postrojbi u Trstu nastala i kazališna predstava.

U ime pazinskih antifašističkih boraca goste je pozdravio Miljenko Benčić, a predstavnica općine San Giorgio di Nogaro, Tiziana Dose, posebno je zadovoljstvo izrazila zato što je upoznala obitelj heroja svoga zavičaja.

Središnji govor održao je Giorgio Coianiz, predsjednik ANPI-ja za San Giorgio. Podsjećajući na Citossijeve riječi da je “fašizam uzrok svih naših boli” te da je talijanski fašizam kao “sluga kriminalnog nacističkog režima bio neprijatelj čovječanstva talijanske domovine”, naglasio je zajedničku borbu talijanskih, slovenskih i hrvatskih antifašista u 2. svjetskom ratu.

To se zajedništvo očitovalo i u djelovanju talijanskih partizanskih jedinica u sklopu Titove vojske i u pomaganju jugoslavenskih partizana konačnom oslobađanju dijelova Italije čime je ostvareno bratstvo, fratellanza, u zajedničkom oslobađanju fašizmom i nacizmom potlačenih naroda.

Sramotim je nazvao sudjelovanje deklariranih fašista u talijanskoj vladi te njihova nastojanja revidiranja povijesti i uklanjanja činjenica o talijanskom antifašističkom pokretu otpora, kao i o brojnim talijanskim žrtvama nacifašizma iz školskih nastavnih programa i iz kolektivnog sjećanja Talijana.

“Ali, dok fašist Menia u Trstu nastavlja s tragičnom politikom mržnje prema narodima bivše Jugoslavije, mi ćemo uvijek rado doći popiti čašu vina s našim hrvatskim prijateljima, s našim prijateljima antifašistima i svim građanima Pazina”, kazao je Coianiz.

Uz minutu šutnje te polaganja cvijeća i vijenaca, u počast Citossiju, saksofonist Piero Purini Purić iz Trsta, inače jedan od glumaca iz predstave o Comandanteu Romanu, zasvirao je legendarnu partizansku baladu “O bella ciao”, izmamivši spontanu zajedničku pjesmu domaćina i gostiju. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/205139

1 komentara na “Talijanski partizani u Pazinu”

  1. comandante_malaria napisao:

    viš,viš nisan zna,zanimljivo
    lipa canzona
    http://www.youtube.com/watch?v=rTT4KxIKlOQ

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.