Tamara Nikolić Đerić: Festival prepoznala lokalna publika

veja_etnofilm_2015“Pohvaljujem napredak festivala od prvog izdanja kad je publika popunila prva tri reda do današnje pune dvorane. Nadam se samo da ovo nije vrhunac i da sedma godina neće biti kobna, nasmijao je prisutne Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, aludirajući na nesretnu sedmu godinu braka. Kustosica Etnografskog muzeja Istre i direktorica festivala Tamara Nikolić Đerić pozdravila je pristigle goste, selektore, volontere, žiri i autore, istaknuvši “kako joj je posebno drago što je ETNOFILm prepoznala lokalna publika”.

Gledatelji su pristigli već u 11 sati ujutro na prve projekcije, a navečer su ih dočekali i prvi autori. Arhitekt Vjekoslav Gašparović iz Rovinja kao jedini istarski predstavnik prezentirao je “S Vama kroz život”, kratkometražni film kojim je na primjeru uzimanja hrane “gledatelje htio potaknuti da razmisle, prihvaćaju li stvari kakve nam se serviraju ili sami preuzimaju odgovornost vlastitom inicijativom”. Potom su na filmsko platno “stupili” zabavni protagonisti/ce iz transrodnih zajednica u Zapadnoj Europi koji se na vizualno dojmljive načine bore za svoj fluidni identitet u filmu “Niti”. “Postojala su dva cilja: zadržati znanstvenu vjerodostojnost, ali ipak napraviti zanimljiv film za širu publiku”, rekla je mlada redateljica Babette Bürgi iz Švicarske. Uskoro se začula “Marija” i publika u Multimedijalnom centru raspalila je po aranžmanima Gorana Farkaša i ostalih dečki iz skupine Veja koji su održali gotovo dvosatni nastup uz izvedbu starih hitova i dvije novije stvari, “Galižansku” i “Mantinjade”.

Danas i sutra u Rovinj će doputovati još desetak autora iz Hrvatske, BiH, Velike Britanije, Nizozemske, Rusije i SAD-a (među njima i Clara Kleininger koja je bila najavljena za četvrtak), a sa svima razgovara Bojan Mucko, dugogodišnji festivalski suradnik, novomedijski umjetnik, novinar i antropolog. Sve projekcije su besplatne, kao i završni festivalski parti u subotu navečer s Dj-om ICHISANOM u festivalskom baru La Concha.

Od podneva do ponoći publiku 7. ETNOFILma dočekuju razna iznenađenja i uzbudljiva putovanja diljem svijeta. Vode nas autori iz Hrvatske, Španjolske, Indonezije, Tajlanda, Jamajke, Južne Afrike i drugih zemalja i prikazuju najrazličitije etnografske fenomene od poetski oslikanih samoubojstava, dramatične farmaceutske zavjere, fenomen bigamije, umjetničko poigravanje s grafitima, transrodne vinarice iz Južne Afrike, tajne recepte za izradu lažnog vina ili pak tradicionalne bračke delicije s kojima započinje današnji program u 12 sati.

Za festivalske nagrade u četiri kategorije, konkurencija je veća nego ikad ranije: žiri u sastavu producent Oliver Sertić, dr. sc. Ines Prica iz zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku te Pille Runnel iz
estonskog Nacionalnog muzeja u Tartu, odabrat će između 29 dokumentarnih filmskih formi iz cijelog svijeta. Kao premijerni početak dvogodišnjeg projekta Senzorna etnografija i novi mediji, danas s radom započinju i studenti etnologije iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Danske i Berlina. Jedinstvenu interdisciplinarnu ideju o organiziranju i objavljivanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i Srbije na internetu provode Etnografski muzej Istre, Etnografski muzej u Beogradu i belgijska organizacija SoundImageCulture iz koje dolazi voditelj ovogodišnje radionice Laurent van Lancker.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.