Tartufari dižu glas za zaštitu staništa tartufa

2Skupljanje, zaštita i vrednovanje istarskog tartufa; Tuber magnatum pico, Tuper melanosporum, Tuber brumale…, trajna zaštita staništa tartufa u Motovunskoj šumi i drugim staništima Istarske županije, primarni su ciljevi novosnovane Udruge tartufara “Istra” sa sjedištem u Buzetu.

Osnivačka skupština u Društvenom domu u Svetom Martinu kod Buzeta okupila je sedamdesetak tartufara iz čitave Istre. Za predsjednika je izabran Slobodan Karanović iz Buzeta. Dopredsjednik je Boris Lakošeljac iz Motovunskih Novaki, Karojba, a u sastavu Upravnog odbora su Masimilijano Selovin iz Pule, Alen Papišta iz Pazina, Karlo Buršić iz Buzeta, Dorijano Šverko iz Pazina i Dorijana Sinčić iz Buzeta.

Iako se procjenjuje da na području Istre ima oko tisuću i pol tartufara već je i ovakav odaziv pokazao da se tartufari po prvi puta na istarskom nivou žele udružiti i postati ravnopravni partneri u zaštiti staništa tartufa, ali i u kreiranju zakonske regulative koja se odnosi na tartufarenje.

Već su na osnivačkoj skupštini pljuštali prijedlozi da se krene u izmjenu Pravilnika o zaštiti gljiva. Tartufarima je cilj, što je i šumariji u interesu, da se poštuju pravila s time da se zalažu za izmjene, primjerice da se bijeli tartufi mogu sakupljati od 1. rujna do 31. siječnja, a ne kao što je to sada propisano od 15. rujna do 31. siječnja te da se u šumu umjesto sa dva može ići s tri psa.

Tartufari međutim, nisu zadovoljni odnosom Hrvatskih šuma prema Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu tartufa, jer se, kažu, radi prevelika sječa, a trupci se izvlače van cijelu godinu. Primjedbe su se mogle čuti i na račun Hrvatskih voda zbog načina uređenja korita rijeke Mirne.

Primjedbi je bilo i na visinu sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama koja iznosi 1.700 kuna uključujući PDV. Zahtjev je da se naknada smanji, da se plaćanje omogući najmanje u dvije rate te da se sredstva namjenski troše u uređenje šume, a time i u očuvanje staništa.

Gradonačelnik Buzeta – grada tartufa Siniša Žulić podržao je osnivanje udruge.

– Osnivanjem udruge tartufara popunjena je praznina u cjelokupnom lancu zaštite tartufa te se nadam da ćemo u ovoj udruzi dobiti dobrog partnera u zajedničkoj želji da istarski tartuf i ubuduće bude značajan gospodarski i turistički promotor ovoga kraja.

Grad Buzet iz tog razloga u suradnji s županijskim tijelima namjerava ostvariti projekt Centra za gljivarstvo u Vrhu, za što se nadam da ćemo dobiti novac EU fondova, istaknuo je Žulić.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.