Teatar ljetuje u bivšem sjemeništu

Kazališni kampDosad najmasovniji kazališni kamp u Pazinu

U prolazima, prostorijama i dvoranama bivšeg sjemeništa, danas sjedišta Pazinskog kolegija-klasične gimnazije, već se peto ljeto zaredom održava jednotjedni Kazališni kamp. Dramatski glasovi koji odzvanjaju hodnicima dopiru iz neke od čak devetnaest radionica koje ove godine pohađa rekordan broj mladih i nešto vremešnijih zaljubljenika u teatar, njih 105.
Vrsni dramski stručnjaci rade na svim vidovima kazališne umjetnosti: vježbanju glasa, glumačkim i dramskim tehnikama, plesu, pjevanju, vježbanju tenzije mišića pri glumi, psihodrami, mimici, akrobatici, izradi scenografije, scenskoj borbi s i bez oružja, izradi scenskih rekvizita, kreativnom pisanju, žongliranju te raznim igrama. Ovogodišnja novost je radijska radionica u kojoj se uči kako snimiti radijsku reportažu, ali i općenito o novinarstvu. Posebno je atraktivna radionica »Stage combat«, na engleskom jeziku, koju vodi Markus Fernando iz Engleske. Polaznici uče kako odglumiti borbu, a najčešće vježbaju istočnjačke borbene vještine u kombinaciji s radom na tekstu.
– Cilj nam je da i Pazin ima nešto od ovog kampa, a to se ove godine počelo ostvarivati. U našim radionicama sudjeluje 18 Pazinaca, kaže Ines Škuflić Horvat, voditeljica kampa, koji traje od 25. srpnja do 2. kolovoza. Dodaje da je tome pomogla izvrsna suradnja s Gradom Pazinom koji financira boravak deset polaznika sa svoga područja. Najmlađa polaznica pohađa 4. razred osnovne škole, a najstarija je u šestom desetljeću života.
– Dobna promiješanost daje kampu dodatnu kvalitetu, jer je ostvarena odlična komunikacija, kaže Škuflić Horvat. Osim Pazinaca, svi spavaju u novom Učeničkom domu Pazinskog kolegija. Rezultat kazališnog kampa su predstave koje se besplatno održavaju u ili ispred Spomen doma, a sve završava sutra, predstavljanjem produkcije brojnih radionica.

Zapisao i snimio Anđelo Dagostin
www.glasistre.hr

Riječ polaznica

Irena Štefančić, 16 godina, Zagreb: – Inače glumim u Zagrebačkom kazalištu mladih, a u Pazinu sam drugi put na glumačkom treningu na kojem najviše radimo na tijelu i glasu. Zbog umjetno stvorene atmosfere na sceni, naše su tijelo i glas zakočeni. Stoga raznim vježbama opuštanja pokušavamo osloboditi te kočnice.

Irma Novalić, 17 godina, Sisak: – Odabrala sam radionicu – »Stage combat«, jer mi se činila sasvim drugačijom od svih ostalih. Učimo trikove kojima kod publike u kazalištu stvaramo iluziju da je borba između glumaca stvarna. Mnogo toga ovisi o kutu gledanja, zvučnim efektima, skretanju pažnje… Pohvalila bih stručnost, strpljivost i otvorenost voditelja.

Marina Brajković, 17 godina, Pazin: – Ovo mi je već treća godina na kampu. U našoj školi ne postoji dramska sekcija, pa mi je ovo jedina prilika da naučim osnovne dramske tehnike. Na scenografskoj radionici pravimo makete za predstave. Voditeljica je vrlo kritična, ali mi se sviđa njen pristup.

Iva Mavrek, 12 godina, Varaždin: – Odlično je na kampu, a teško je nešto posebno istaknuti. Ugodno nas je iznenadio smještaj u učeničkom domu. Voljela bih doći i sljedeće godine.

Petra Lulić, 12 godina, Zagreb: – Ovdje se baš lako sprijateljiti, tako da svake godine nađem nove prijateljice. Podjednako volim kazalište i glazbu, pa bih u budućnosti najviše voljela glumiti u mjuziklima.

Leonarda Tandara, 13 godina, Zagreb: – Inače sam polaznica dramskog studija »Tirena«, a na kampu sam drugi put. Ove godine pohađam radionicu »Od ideje do kazališne predstave«, glazbenu radionicu i plesnu radionicu. Najviše volim ples.

3 komentara na “Teatar ljetuje u bivšem sjemeništu”

 1. Don Kihot napisao:

  Ovo je genijalna stvar, bravo Ines i Tirena, bravo Pazin i bravo Kolegij. I bravo Huhober za lavovski posao koji su odradili u Grdoselu. Ajmo Pazinjani ujedinimo se oko pozitivnih stvari i podržimo ih na glas. Nemojte da nam bude svejedno.

 2. suseda napisao:

  bravo bravo za obe akcije
  veselo je i staro i mlado

 3. vesna rusijan ljuština napisao:

  pridružujem se s iskrenim i srdačnim čestitkama svima onima koji organiziraju, izvode i sudjeluju u obje spomenute akcije.
  bravo, tako treba živjeti pazin!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.