Tema Istrakona 2014: Distopija

2Datum održavanja ovogodišnjeg Istrakona je posljednji vikend u ožujku (28.-30. ožujka). “Istrakon će nastaviti tradiciju odabiranja glavne teme, a za 2014. odabrali smo temu: ”Distopija”. Temu smo posvetili obilježavanju obljetnice vezane uz široki pojam distopije a to je 65 godina od izdavanja knjige Georgea Orwella ”1984.” (ali i 30 godina od same 1984. godine). Kroz ovu temu želimo dotaknuti problematično područje diktatura, slobode govora, apsolutističke vlasti i nemoći ”malog čovijeka” u vrtlogu današnjeg svijeta, a sve to kroz znanstvenu fantastiku i fantastiku, koju su pisci nerijetko koristili da bi prikrili društvenu kritiku.” – javljaju organizatori.

“Tako je i Orwellova ”1984.” smještena u piščevu budućnost, a kroz nju kritizira otuđenost čovijeka i zabrinjavajući rast utjecaja države na čovijeka 1949. Mnogi pisci i filmski redatelji su preuzeli formu znanstvene fantastike i fantastike da bi kroz taj medij upozoravali na određene distopične elemente njihovog vremena bez straha od progona državnog aparata (što je u prošlosti bio veliki problem).

No ne mislimo se na tome ograničavati, jer ćemo kroz Istrakon 2014. pokušati dati prikaz različitih elemenata distopije, što kroz uređenje samog prostora Pazinskog Spomen Doma, ali prvenstveno kroz RP cijele manifestacije, koncipiran kroz posjetu gostiju ”stabilnoj i organiziranoj državi Istrakon Nexus, najbolje države na svijetu”. U sklopu te ideje, voditi će se zasebne igre, dijelovi predavanja, performansi, a i poneko iznenađenje za Vas, naše drage posjetioce. Isto tako, neka Vas ne iznenađuju najave programa, koje će često biti pisane u tonu manifestacije, a za sva iznenađenja i ugođaj cijele manifestacije, ipak treba doći na sam Istrakon. Očekujemo Vas.”

istrakon.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.