Teran iz zaliha može u prodaju pod starim imenom

2Najnovije odluke Europske komisije u vezi s hrvatskim vinima, koje je našoj javnosti prenijelo Ministarstvo poljoprivrede, izgleda da razjašnjavaju i status istarskog terana iz zaliha.

Naime, Hrvatskoj je dopušteno da sve stare zalihe vina zaključno s berbom 2012., a tih zaliha ima 1,4 milijuna hektolitara, prodaje kao i dosad, pod starim oznakama, što bi trebalo značiti da se na jednaki način, usprkos prethodnoj zabrani, može prodavati i istarski teran!

Pod starim zalihama podrazumijeva se i vino koje još uvijek odležava u bačvama. To znači da se aktualni program IQ (Istrian Quality) za teran, prema čijim odredbama vino prije punjenja u boce mora sazrijevati barem dvije godine, mirno može privesti kraju, te će se butelje s IQ teranom iz berbe 2011. i 2012. moći na tržištu pojaviti s nazivom “teran” na etiketi. Problematičan može biti IQ teran iz berbe 2013., no predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević kaže da će se ovaj program nastaviti provoditi bez ikakvih restrikcija i izmjena. “Mi sigurno nećemo mijenjati ime terana, nemamo za to kredibilitet!”, kaže Matošević.

Za informacije o aktualnom stanju u Sloveniji obratili gospođi Bianci Visintin iz slovenskog distributera “J&B vino”. Prvu informaciju o novoj odredbi Europske komisije o starim zalihama hrvatskih vina, koja bi se trebala odnositi i na istarski teran, dobila je od nas, pa ju je odlučila provjeriti u slovenskom Inspektoratu za vinarstvo, međutim od Inspektorata je dobila negativan odgovor! To je možda tek stvar tehničke razmjene informacija i njihovog službenog objavljivanja.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.