TeTa: Teran Bertoša iz Kaldira ovogodišnji šampion

2Teran “Vina Bertoša” mladog vinara Robija Bertoše iz Kaldira, pobjednik je Festivala terana i tartufa – TeTa održanog danas u šatoru na motovunskom placu.

Šampionskom je teranu dodijeljeno 85,67 bodova, a uz bok mu stoje zlatom ovjenčana, kasna berba terana iz 2011. godine “Vina Tomaz” Klaudija Tomaza iz Motovuna s ocjenom 84,33 te teran “Vina Benvenuti” Livija Benvenutija iz Kaldira s 83,33 boda.

Na festivalu se još moglo kušati trinaest srebrnih i šest brončanih terana, ali i jela od tartufa i terana: fuži sa šugom i sirupom od terana koje su pripremili članovi Udruge umirovljenika Motovun, hamburger s pireom od tartufa i glaziranom mladom kapulom što su pripremili članovi Udruge mladih Motovun te Fritule na kučarin u žavajonu s teranom za čiju su pripremu bili zaduženi općinski vijećnici. Gastro-show pratila je promocija koktela na bazi terana i tartufa.

– Lanjska je berba bila dobra, ali smo se ipak odlučili da vino odleži u drvenim bačvama godinu dana, jer je to teranu potrebno, kaže 29-godišnji Robi Bertoša, koji je po okončanju studija vinarstva u Poreču 2006. godine započeo u okolici Kaldira saditi teran, malvaziju i pinot sivi koji je prvu berbu dao tri godine kasnije. Iako je već bio nagrađivan na smotrama u Gračišću, Poreču i Motovunu, prva mu je to šampionska titula, i to u jakoj konkurenciji.

– Nagrada pruža zadovoljstvo, ali i poticaj meni, kao i ostalim vinarima iz Kaldira koji ima odličnu dispoziciju za teran, da s njime pokušamo ostvariti odlične rezultate na vanjskom tržištu, kazao je Bertoša te najavio da će nagrađeni teran na tržište, kada dodatno odleži, u svibnju.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.