Fotogalerija: TIE 2015: Glazba iz cijelog svijeta u pazinskom kaštelu

TIE_2015_1Produkcijom plesnih, vokalnih i instrumentalnih radionica, na kojima je nastupalo pedesetak ljudi iz čak tri kontinenta, te energičnim koncertom pazinske etno skupine Veja, sinoć je u pazinskom kaštelu zatvoren sedmi TradInEtno festival.

Program, u kojem je svatko mogao pronaći ponešto za sebe, započeo je u 20:30 produkcijom plesne radionice KoloNaOkolo ispred pazinskog kaštela. Voditeljica radionice, Koviljka Marečić, ove je godine dvadesetak polaznika naučila plesati hrvatske, makedonske, belgijske i talijanske plesove, za što je imala glazbenu pratnju u živo. Nakon što su se plesačima pridružili i poneki zainteresirani iz publike, program se, sad već tradicionalno, preselio unutar zidina kaštela.

Vokalna radionica, pod vodstvom odlične vokalistice Lidije Dokuzović, ove je godine bila najmnogobrojnija do sada, a u njoj su sudjelovali polaznici iz nekoliko europskih zemalja. Pjesme koje su pripremali bile su uglavnom iz slavenskog govornog područja, složene u tradicijske aranžmane, s ponekim vlastitim obradama. Sudeći po reakcijama publike, odradili su odličan posao.

TradInEtno kamp, koji su vodili šveđanin Allan Skrobe i čileanci Ernesto Calderon i Antonio San Martin, od samog početka ima zadatak da polaznici, jedni druge, nauče pjesme iz svoje zemlje, te da svi zajedno naprave aranžman i zajedno ih odsviraju na završnom koncertu. Tako je bilo i ove godine. Mlada ekipa, između 18 i 25 godina, pokazali su zavidan nivo zajedničkog muziciranja i sigurnosti na pozornici, čime se ne može pohvaliti puno njihovih vršnjaka. Antonio San Martin pokazao je zavidnu sposobnost dirigiranja znakovima, čime sam dirigent slaže pjesmu u tom trenutku na pozornici, bez da bilo tko od glazbenika unaprijed zna što će se dogoditi.

Za kraj večeri, etno skupina Veja, čiji članovi i organiziraju ovaj festival, popeli su se na pozornicu i odsvirali energičan koncert predstavljajući i poneke nove pjesme na kojima rade i koje će se naći na njihovom novom albumu. U ispunjenom kaštelu publika je u glas pjevala s Goranom Farkašom, frontmenom Veje, a na pozornici su im se pridružile i djevojke iz vokalnih radionica, članice etno zbora Čipkice, pa su zajedno otpjevali tradicijsku pjesmu “Piero me tocca”, koju su zajedno izveli i na HTV-ovom showu “Do posljednjeg zbora”.

TradInEtno festival ove je godine trajao devet dana. Na programu su bili koncerti veselog talijanskog tria Brigan, mladog i vrlo talentiranog američkog glazbenika Lona Eldridgea, Južno Američko – Europskog orkestra Ensamble Transatlantico de Folk Chileano, britanske harfistice Stephani West, švedskog instrumentalnog tria Matz, Joachim & Angelica, orkestra mladih glazbenika radionice Ethno Croatia, te folklorne večeri na kojoj su nastupili KUD Panče Pešev iz Kumanova (Makedonija), KUD-a Sot La nape iz Ville Santine (Italija) te domaćina i suorganizatora Folklornog društva Pazin.

Osim spomenutih radionica, održala se i radionica “Ples na tavolac”, gdje se pokušalo rekonstruirati starinski običaj gdje je plesni podij, tavolac, bio sagrađen samo za tu svrhu. Ulaz se plaćao, a novac je išao glazbenicima. Pazinski je ples na tavolac ostvaren kao cjelodnevno događanje na kojem su Dario Marušić i Koviljka Marečić, uz glazbenu pratnju Marka Pernića, Željka Farkaša i Marina Kranjca učili polaznike zaboravljenim plesovima sjeverne i središnje Istre. Nakon radionice, zabava se nastavila uz gunjce, a završila se posebnim, za tu priliku prilagođenim koncertom etno skupine Veja, koja je u svojem aranžmanu odsvirala pjesme koje su se svirali na plesovima na tavolac.

Tijekom dana odvijao se i TradInTrade sajam na kojem su članovi Folklornog društva Pazin imali radionicu pripreme i kuhanja tradicijske istarske tjestenine – fuži, koju su kasnije dijelili svima. Najmlađi su se mogli zabavljati u starinskog, ručno pokretanoj gondoli, dok su njihovi roditelji mogli istraživati istarsko sađeno i samoniklo bilje, na štandu poznatog supetarca Franka Zgrablića. Štand s istarskim instrumentima imao je izrađivač i restaurator iz Cerovlja Danijel Paulović.

Etnomuzikološki simpoziji trajao je dva dana, a obrađivao je temu “Tradicija – željene i neželjene promjene”. Govornici su prvog dana bili Dario Marušić i Ernesto Calderon (Čile), te Goran Farkaš i Lucie Baloso-Bardin (Francuska) drugog dana. Skoro svaku večer festivala prikazivali su se etno filmovi. Tako su se na repertoaru našli, između ostalih, našli i, u ovim krugovima hvaljeni filmovi Čuvari voćnjaka (The Orchard Keepers) i Funeral Season.

Tijekom ovih devet dana Pazin je zračio glazbom. Sve od navedenog bio je samo dio svega što se događalo. Glazbenici su zabavljali djecu iz vrtića, nastupali na pazinskoj tržnici, razveseljavali prolaznike na glavnom gradskom trgu, uživali u zajedničkom neobaveznom muziciranju gdje im se mogao pridružiti svatko…

Organizator festivala je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Folklorno društvo „Pazin“, te obrt Pro-Music.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Lokalna akcijska grupa središnje Istre, Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina, Turistička zajednica Središnje Istre i HDS/ZAMP.

iPazin.net

1 komentara na “Fotogalerija: TIE 2015: Glazba iz cijelog svijeta u pazinskom kaštelu”

  1. www.hallu.com.hr napisao:

    Genialno napisano. Nadam se da ću se vratiti.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.