TIE 2015: Ples na tavolac, kakav je nekad bio

tie_2015_tavolacTavolac, ograđeni prostor, napravljen samo zbog plesnjaka koji će se održati tu večer, zaboravljeni je događaj kojeg se pred tri godine pokušalo restaurirati upravo na TradInEtno festivalu. Ove je godine on poprimio sasvim novi izgled: cijelodnevno događanje obuhvaćalo je radionice starih i zaboravljenih plesova, svirku za ples, svirku talentiranih mladih glazbenika i drukčiji koncert pazinske etno skupine Veja.

U srijedu, 23. srpnja, polaznici TradInEtno kampa odsvirali su polsatni program kao uvod u drukčije druženje u parku, a vrijedni folkloraši iz Folklornog društva Pazin pripremali su fuže koje su dijelili, zajedno s čašom domaćeg vina. Prisutni su se mogli i sami okušati u izradi fuži, popularne istarske tjestenine i voziti se na starinskoj gondoli.

Istaknuti istarski etnomuzikolog Dario Marušić zajedno s iskusnom voditeljicom i instruktoricom plesa Koviljkom Marečić upriličili su u pazinskom trgu Narodnog ustanka skoro dvosatnu radionicu u kojoj su zajedno s publikom restaurirali stare zaboravljene plesove Cambio donne, Mafrina i Bolcar. Dvadesetak polaznika ove jednodnevne radionice imali su priliku naučiti plesne korake i svi zajedno zaplesati na glazbu uživo koju su činili Marko Pernić na harmonici, Dario Marušić na violini i Marino Kranjac na bajsu.

Uslijedila je glazba za ples, kakva se nekad svirala, a sve uz pratnju violine, klarineta, harmonike i bajsa, pri čemu su se već spomenutim glazbenicima pridružili Tone Sošić iz Rovinja i Željko Farkaš iz Pazina. Umjesto često sviranih polki i valcera, repertoar je bio nešto izmijenjen, stariji, s više prizvuka gunjaca, a manje harmonike. Tako su se svirali plesovi poput Štajeriša, Cotića i mazurke, koji se sve rijeđe mogu čuti na lokalnim plesnjacima.

Za kraj, etno skupina Veja pripremila je nešto drukčiji repertoar od onoga na što su slušatelji navikli. I oni su se prebacili u neko starije vrijeme, izvodeći uglavnom plesne pjesme u jednostavnim plesnim aranžmanima, nastavljajući nit koja je pratila cijeli dan festivala. Ne zaboravljajući da su u parku Narodnog ustanka, odsvirali su i Bella ciao, pjevajući uglas s publikom.

iPazin.net

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.