Tinjan: 22 kosti u dvije maneštre za 500 ljudi

Nekoć je u istarskim obiteljima koje su si mogle priuštiti da pršut pojedu kod kuće, kost od pršuta obavezno završavala u maneštri. Anegdote i pošalice kažu: čak i po nekoliko puta, pa i u susjedstvu. Ali, šalu na stranu, nakon nedavnog tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta ostao je stanoviti broj kostiju od tamo narezanih i pojedenih pršuta, i s tom kostima valjalo je nešto učiniti. Maneštra je logičan izbor, i zato je minule subote održan “Maneštrafest”.

Cijeli dan se, da bi ova manifestacija imala sadržaj, kuhalo: majstor kuhar Mirko Lakošeljac Balin, uz pomoć braće Emila i Vlatka Levaka, u jednom je velikom kotlu kuhao običnu maneštru s paštom, a u drugom isto tako velikom maneštru s jačmikom. U svakoj se maneštri kuhalo po jedanaest kostiju od pršuta, koje je međutim najprije trebalo u jednoj vodi prokuhati same, i tu vodu baciti. Kako je na kostima ostalo i ponešto mesa, maneštre su oplemenjene i s ponešto pršuta, a dok su se maneštre još kuhale, kosti su ponuđene na uživanje nestrpljivijim posjetiteljima.

Tijekom kasnog subotnjeg popodneva i večeri na “Maneštrafestu” je podijeljeno, odnosno prodano po popularnoj cijeni od 20 kuna, više od pet stotina porcija maneštre, a da je bilo još, još bi se pojelo, izvijestio nas je kuhar Lakošeljac. Site posjetitelje navečer su u velikom šatoru zabavljali Duo Fenix i Koktelsi.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.