Tinjan dobiva edukacijski centar

Stara škola u selu Jakovici na Tinjanštini prvi je projekt ruralnog turizma u Istri kojem su dodijeljena sredstva europskog pretpristupnog fonda IPARD, mjera 302. Ta će napuštena škola postati edukativni centar, ali imat će osiguran smještaj za one koji dolaze na Tinjanštinu. Obnova će početi nakon zaključenja ugovora o dodjeli novca te javnog izbora izvođača radova, a kako stvari stoje, centar bi mogao biti uređen do početka sljedeće sezone.

Kako doznajemo od nekadašnjeg istarskog župana Steve Žufića iz porečke konzultantske kuće Adria Bonus, koji je pomogao javno-privatnoj tvrtki Cerot iz Tinjana aplicirati projekt na ovaj pretpristupni fond, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je upravljačko tijelo IPARD- a za Hrvatsku (IPA), donijela je 18. kolovoza odluku o dodjeli sredstava. Projekt je težak od 1,1 milijun kuna, s time da potpora čini 556,8 tisuća kuna. Od tog iznosa 139,2 tisuće kune daje država.

– Riječ je o projektu tvrtke Cerot, koja je osnovana po uzoru na baljanski Mon Perin. Dakle, udjele u tvrtki imaju i Općina Tinjan i stanovnici Tinjanštine. Oni su odlučili da u staroj školi na katu bude šest soba s kupaonicama i mala priručna kuhinja, dok bi se u prizemlju uredile učionice i predavaonice za razne seminare i događanja u tom kraju. Primjerice, kada su Dani pršuta u Tinjanu ili neka slična manifestacija, tamo se može održati neko događanje, a neki od uzvanika mogu ondje i prenoćiti umjesto da putuju do Poreča. Zamišljeno je da objekt radi cijele godine, priča nam Žufić.

Ističe da će se urediti gotovo čitav objekt, prije svega smještajne kapacitete i na vanjsko uređenje.

– Ovo je dobar način da se i neke druge napuštene škole u Istri, a njih je tridesetak, koriste na ovaj način. Natječaja za IPARD bit će još, a sljedeći se otvara već 12. rujna i trajat će do 31. listopada. Natječaji za taj fond otvarat će se do kraja 2013., i to više puta godišnje. Dobro bi bilo da svi zainteresirani za njih već unaprijed pripreme projekte, zaključio je Žufić.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.