Tinjan: Nova rasvjeta, grobna mjesta, domovi i igrališta

TinjanNa području općine Tinjan u tijeku su brojni infrastrukturni radovi, objavio je načelnik Goran Hrvatin na posljednjem zasjedanju općinskog vijeća održanom u četvrtak. U ponedjeljak je krenula rekonstrukcija postojeće javne rasvjete što obavlja tvrtka Jadro-lux iz Triblja. U roku od dva tjedna sva bi rasvjetna tijela na području općine trebala biti zamijenjena onima LED tehnologije čime će Tinjan postati prva istarska općina s modernom rasvjetom.

Radi se o javno-privatnom projektu kojim se općina obvezala u razdoblju od devet godina Jadro-luxu mjesečno plaćati deset tisuća kuna. S druge strane ta tvrtka garantira 76-postotnu uštedu na trošku struje iz čega bi općina tvrtki refundirala mjesečnu naknadu. Naime, tvrtka će na vlastiti trošak zamijeniti rasvjetu te se obvezala održavati je u razdoblju od deset godina.

Općina planira da će na koncu desetgodišnjeg razdoblja uštedjeti 1,2 milijun kuna. S tim u vezi u izradi je dokumentacija za postavljanje LED rasvjete u 13 tinjanskih sela koje je dosad nisu imale. Izradu dokumentacije s 13 tisuća kuna (40 posto ukupnog troška) financirao je Fond za zaštitu okoliša, dok je ostalo podmirila općina. Sada se čeka listopadsko odobrenje toga projekta vrijednog 980 tisuća kuna koje bi se nadalje financiralo u omjeru 40 (Fond) – 60 (općina) posto. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja već je odobrilo projekt za postavljanje 15 stupova solarne rasvjete u raštrkanim selima Tinjanštine. Ministarstvo je za tu svrhu predvidjelo 90 tisuća, a općina 60 tisuća kuna bez PDV-a.

U posljednjih mjesec dana radnici komunalne tvrtke TKM betonirali su i uredili 43 grobna mjesta na području općine. Križansko je groblje dobilo novih 18 grobnih mjesta, a tinjansko njih 25. U listopadu će započeti proširenje muntriljskog groblja, čime će se kompletirati kapacitet općinskih grobalja za idući period. Nedavno je proslavljen dovršetak rekonstrukcije Društvenog doma u Mofardinima realiziranog u sinergiji mještana i općine, kao i onog u Radetićima koji je pri samom kraju. Idućeg tjedna započinje izgradnja novog igrališta u Muntrilju, dok će se na školskom igralištu u Tinjanu istodobno obnoviti asfaltni pokrov.

Ni igralište u Kringi neće ostati pošteđeno unapređenja budući da na njega stižu reflektori koji će omogućiti sportske aktivnosti i kada se sunce spusti iza obzora. Za petnaestak dana očekuje se dovršetak izrade glavnog projekta novog tinjanskog dječjeg vrtića vrijednog 7,5 milijuna kuna koji će se u listopadu kandidirati na europski Program ruralnog razvoja od kojeg se očekuje odobrenje 90-postotnog financiranja projekta. S vodstvom pazinske OŠ Vladimira Nazora započeti su razgovori o zajedničkom kandidiranju i sufinanciranju projekta obnove tinjanske područne škole na natječaj za energetsku učinkovitost javnih zgrada. Tim bi se projektom obnovilo krovište, pročelja te stolarija.

Tinjansko je vijeće odobrilo uvjete za osnivanje Turističkog razvojnog područja Fatori (TRP Fatori) na površini 2,3 hektara, a koje se planira uvrstiti u županijski prostorni plan. Tinjanski park u kojem se nalazi slavni županski stol omeđen je stupićima kako bi se spriječilo parkiranje na njegovu površinu. U suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre nedavno su instalirane su turističke ploče u Tinjanu i Kringi, a uskoro će ih dobiti i Muntrilj. U suradnji s istom TZ priprema se turistička inicijativa (program) kojom bi se goste koji borave u privatnim nekretninama na području općine jednom tjedno animiralo na način da bi im se nudio obilazak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Odlučeno je da će ovogodišnji Internacionalni sajam pršuta biti održan 17. i 18. listopada, a zemlja partner bit će Slovenija ili Njemačka. Prva manifestacija koja nadolazi je Country & wine show u selu Brečevići 18. srpnja, nakon toga slijedi boćarski turnir 5. kolovoza u Muntrilju, pa Velika sv. Marija u Kringi 15. kolovoza i Rokova dan kasnije u Muntrilju. Nova gastromanifestacija koja će se lansirati sredinom kolovoza s ciljem podupiranja razvoja lokalnog turizma održat će se u Kringi. Radni joj je naziv – fešta središnje Istre, a planirano je da okupi sve lokalne proizvođače pršuta, sira, maslinovog ulja i vina i ostalih proizvoda. U tijeku je škola plivanja u Poreču koja se provodi u Poreču 17. godinu zaredom, a u sklopu nje će se održati ljetni kamp u Tinjanu.

glasiste.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.