Tinjan: Ovog proljeća prvi agrometeorološki centar na našem području

vremenska_prognoza.jpgPrvi agrometeorološki centar koji će biti u mogućnosti mjeriti razne meteorološke parametre važne za agrometeorologiju ovog proljeća osvanut će u Žužićima kraj Tinjana. Iza projekta stoji udruga IstraMet.

“Reprezentativno mjesto za središnju Istru

Lokaciju smo odabrali jer je reprezentativna za veći dio središnje Istre. Nadmorska visina iznosi 306 metara, a položaj se ne nalazi u kotlini ili na izraženoj padini. Da smo primjerice odlučili projekt realizirati u Pazinu gdje klima ima izražena kotlinska obilježja lokacija ne bi bila reprezentativna u tolikoj mjeri za šire područje.

Do kraja godine očekujemo realizaciju još barem 2-3 slična projekta na lokacijama koje će biti reprezentativne za ostale dijelove Istre.

Vinova loza, masline…

Na lokaciji već postoji nasad vinove loze, a na jesen očekujemo sadnju 50-ak maslina raznih sorti. Time ćemo dobiti svojevrsni eksperimentalni nasad uz pomoć kojeg ćemo biti u mogućnosti razvijati prognozne modele za štetnike i biljne bolesti, što je i sljedeća faza u razvoju ovog projekta. Projekt će voditi tim agronoma.

Brojni važni podaci

Osim osnovnih meteoroloških parametara mjerit ćemo i temperaturu tla do dubine od 1 metra, temperaturu zraka na 5 centimetara od tla, ali i ostale važne parametre kao što su vlaženje lista itd.

Što se tiče daljnjeg razvoja projekta, zahvaljujući energetski neovisnoj opremi mjerne instrumente moći ćemo postaviti na idealne i mjerodavne lokacije.”

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.