Tinjanci na Schinkenfestu

171961.jpgOpćina Auersbach u Vulkanlandu, na jugu austrijske pokrajine Štajerske, već je drugi put ugostila Tinjance na tradicionalnome Schinkenfestu, sajmu pršuta i drugih domaćih proizvoda.

No, dok je lanjski tinjanski posjet ovoj smotri, koja je u međuvremenu dobila austrijsku državnu nagradu za najbolju gastro-manifestaciju godine, bio “ispitivanje terena”, za kojim je uslijedio i poziv austrijskim pršutarima da budu gosti-partneri na posljednjem Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu, ovogodišnji je bio prava ekspedicija.

Četrdesetak Tinjanaca, među kojima su uz predstavnike općine u Auersbach putovali i proizvođači pršuta te jaka “reprezentacija” Folklornog društva Kumpanija Kosirići na ovom je dvodnevnom boravku u Austriji doživjelo i neke časti.

Tinjanski načelnik Mladen Rajk otvorio je ovogodišnji Schinkenfest i utisnuo prvi vrući žig na pršut tvrtke Vulcano čime se tradicionalno otvara nova pršutarska sezona. Lani je inače ta protokolarna dužnost bila pripala austrijskom ministru poljoprivrede!

Istarski pršut Mladena Dujmovića, jednog od pet pršutara iz općine Tinjan, uvršten je u službeni degustacijski program, kao jedina inozemna delicija u sajamskoj ponudi.

Uz važnu ulogu u ceremoniji otvorenja najvećeg austrijskog sajma pršuta, Tinjanci su održali i posebnu prezentaciju istarskog pršuta za publiku, na jednom od devet sajamskih punktova duž kilometar duge sajamske ceste, a tamo su se pjesmom i glazbom predstavili i Kosirići. (D. ŠIŠOVIĆ)

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.