Tinjanski čelnici spriječili pljačku

Bankomat u TinjanuVjerojatno ni jedan općinski načelnik ne voli čuti rečenicu: “Načelniče, gori ti Općina!”. Upravo je tu rečenicu tinjanski načelnik Mladen Rajko čuo od vozača autobusa kada se pospana delegacija Općine u noći s nedjelje na ponedjeljak, točnije u 4.15 sati, vraćala iz trodnevnog posjeta Poljskoj. Kad je autobus skretao na plac pred općinskom zgradom, na jednom njenom uglu doista se vidio plamen, pa je vozač požurio farove namjestiti tako da osvjetljavaju poprište još neobjašnjenih događanja.

Srećom, ipak nije gorjela općinska zgrada, već je plamen promjera otprilike pola metra dolazio iz završetaka dviju vjerojatno gumenih cijevi koje su bile spojene na plinske boce za autogeno zavarivanje, odložene na tlo pet-šest metara dalje.

Na tom se istom kantunu općinske zgrade nalazi bankomat, meta razbojničkog prepada očigledno prekinutog usred izvođenja radova. Vidjevši autobus, lopovi su se unatoč nedovršenom poslu vjerojatno požurili sakriti, možda su čak i pobjegli s mjesta nedovršenog zločina.

Rajko i ostali članovi tinjanske delegacije, razbuđeni u trenu, najprije su pozvali policiju, zatim se osvrnuli uokolo za eventualnim sumnjivim kretanjima i potom pomnije razgledali poprište neuspjelog noćnog zločina.

Na bankomatu su uočene rupice, kao od bušilice, metalne strugotine od bušenja bile su razasute uokolo, još je vonjalo po užarenom metalu, a u jednu od rupica u donjem okviru bankomata bila je umetnuta platnena vrpca položena prema kantunu iza kojeg su se nalazile plinske boce. Povrh svega, na metalnim ulaznim vratima omanjeg skladišta na čijem je vanjskom zidu montiran bankomat bila je izbijena cilindrična brava, ostala je samo rupa, ali vrata nisu bila razvaljena.

Na poprište su najprije stigli vatrogasci, neutralizirali su opasnost od plinskih boca, zatim djelatnik zaštitarske tvrtke koja osigurava općinsku zgradu, zatim i policija pa je očevid počeo još tijekom noći. U ponedjeljak ujutro očevid su obavili i kriminalisti, a načelnik Rajko veli da su, prema mišljenju stručnjaka, lopovi vjerojatno kanili malo skladište ispuniti plinom i zatim ga potpaliti pomoću postavljenog fitilja da bi pritisak eksplozije unutar prostorije naprosto izbacio bankomat iz okvira.

Da su se Tinjanci vratili iz Poljske samo par minuta kasnije, lopovi bi vjerojatno uspjeli u svom naumu. Ovako su bankomat i novac u njemu sačuvani, no lopovi su pobjegli, iako su ostali bez dijela opreme. Zato, ako nekome ovih dana nestanu acetilenske boce, nek’ se noću pripazi na bankomate!

Davor Šišović / glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.