Tiskovna konferencija povodom izgradnje nove kapelice kraj Gradskog groblja Moj mir

Kapelica kraj Gradskog groblja Moj mirJedan od prioritetnih ovogodišnjih projekata pazinske gradske uprave izgradnja je nove kapelice s okolnim trgom i parkiralištem kraj Gradskog groblja Moj mir u Pazinu, čiji se početak izgradnje ubrzo očekuje, najavio je pazinski gradonačelnik Neven Rimanić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

VIDEO u nastavku (trajanje 23 minute)


Projekt je izradio ovlašteni inženjer arhitekture Emil Ivančić iz Pazina, a idejno arhitektonsko rješenje prihvaćeno je na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva. Buduća kapela nalazit će se na građevinskoj parceli veličine 2.554 četvornih metara. Investicijski radovi obuhvaćaju izgradnju kapelice, uređenje okolnog trga i parkirališta te hortikulturno uređenje zelenih površina. Kapelica, čija površina iznosi 170,7 četvornih metara, sastoji se od zatvorenog dijela unutar kojeg će biti smješten prostor odarnice za obrede te prateći prostori (hodnik, prostor za obitelj, sanitarije, priprema pokojnika, komora, wc i spremište) i vanjskog natkrivenog trijema i pomoćnog ulaza. Budući objekt je prizemna građevina. Planirano je parkiralište s 45 parkirališnih mjesta za potrebe postojećeg groblja i buduće građevine, od kojih su dva namijenjena invalidima. Preostali dio građevinske parcele urediti će se kao oproštajni trg uz hortikulturno uređenje zelenih površina.

Prihvaćeno idejno rješenje ispunjava sve zahtjeve za građevinu i usklađeno je sa:
– Zakonom o prostornom uređenju i gradnji (N.N. RH br. 76/07.)
– Generalnim urbanističkim planom Grada Pazina (Službene novine Grada Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sv.Petar u Šumi i Tinjan, br.15/08)
– Ostalima zakonima, propisima, pravilnicima i normama koje se primjenjuju u projektiranju.
Pokrenut je postupak utvrđivanja prostorno-planskih uvjeta kako bi se pravo građenja buduće kapele prenijelo komunalnom poduzeću Usluga d.o.o. kao investitoru. U postupku je izdavanje građevinske dozvole za planiranu investiciju, a radi se i na postupku izmjene postojećeg DPU-a Gradskog groblja kako bi se investicija mogla prenijeti na gradsko komunalno poduzeće, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova i nadzor izgradnje. Za sveukupnu su investiciju u gradskom proračunu planirana sredstva u iznosu od 1.750.000,00 kn.

Idejno arhitektonsko rješenje buduće kapelice nudi suvremeno oblikovanje, modernu arhitekturu koja odražava vrijeme u kojem nastaje. Na pročelju objekta kombinira se kameno opločenje pješčenjakom, u kombinaciji s materijalima kao što su tonirano staklo i tamni aluminijski profili. Namjera je da se stvori zanimljiva građevina koja će kroz proporcije i korištene materijale odražavati svoju namjenu, a prije svega biti dostojanstveno mjesto pripreme, pohrane i oproštaja od pokojnika. Kako je rekao gradonačelnik Pazina: „Naše Gradsko groblje jedinstveno je po svojim kaskadnim platoima i poznati je spomenik kulturne baštine, stoga bi se postojeća kapela na ulazu u groblje sačuvala u potpunosti. Međutim Pazinu je potrebna nova i suvremena kapela kako bi se riješili problemi premale postojeće kapelice“.

Gradska vlast nastoji iskazati poštovanje prema svim građanima Pazina. To se jednako odnosi i na one građane koji su svojim životom i radom oplemenili grad Pazin, a koji nisu više sa nama. Projekt uređenja i izgradnje buduće suvremene kapele kraj groblja Moj mir, učinit će cjelokupno groblje još plemenitijim.

Video sa tiskovne konferencije, trajanje 23 minute
(nije baš zvuk usklađen sa slikom, ali razumljivo je)

45 komentara na “Tiskovna konferencija povodom izgradnje nove kapelice kraj Gradskog groblja Moj mir”

 1. aravnic napisao:

  Iskreno, ne sviđa mi se kapelica… izgleda ko oni bungalovi za radnike na gradilištima.
  Staropazinska je ljepša i “toplija” od ovog modernizma koji se po mom mišljenju tu ne uklapa bez obzira na prodanu priču…

  1. tomcub napisao:

   a ne možeš puno vidjeti iz ove slike, trebalo bi vidjeti barem neku 3D simulaciju sa dobrim teksturama

 2. uuu napisao:

  kuži se ovo di je nadstrešnica iza je znači kapelica, a ča je ovo zboka ova siva zgrada ???

 3. DtockaAtocka napisao:

  ajmo uložit u nešto brižno da ne reču da smo sve pokradeno špendali na sebe… ako se ovako nastavi za par lit u pazinu će se samo groblje proširit pa ćemo komotno moć preimenovat pazin u “moj mir”. dok ne dobimo bazen u pazinu nismo sretni! mrtvi moru počekat još malo… a i oni bi bili sretni da se njihova dica imaju kamo kvalitetno rekreirat. bez zajebancije! su mi rekli…

 4. ma napisao:

  Ke bezveze. Ča ni došlo boljih rješenja na natječaj?

 5. broj1 napisao:

  ča će klimu imat ta kapelica

 6. p napisao:

  zakon…ako se pazin nastavi razvijat ovon brzinon forši ćemo do 2050e čak dobit i solidnu autobusnu stanicu, a do 2100e ćemo uspijet razrušit sve te ružne parkove i na njihovom mjestu napravit prekrasne dvorane koji neće niki koristit jer će u školama bit 100ak učenika(niš čudno, kakov nan je natalitet). Nema ča, ovaj grad, prava stvar na pravom mjestu. NOT!

 7. otrok napisao:

  o bože…moj mir…kakav crni mir?u nama je nemir ,,,dajte da plivamo skačemo sviramo …ča baš nas terate ?zač?kad volimo svoj grad

 8. svimanaznanje napisao:

  Ako je sudeći po ovome tekstu glavne smjernice pazinskog IDS-a za predstojeće lokalne izbore mogle bi izgledati ovako:

  1. osnivanje posmrtne pripomoći za sve
  2. organizacija kompletne organizacije pogreba od trenutka smrti do ukopa za sve
  3.pogrebna opreme za sve
  4.besplatan prijevoz pokojnika od kuće do groblja za sve
  5.besplatan prijevoz pokojnika iz bolnice do groblja za sve
  6. besplatan prijevoz pokojnika s prebivalištem na području grada Pazina iz inozemstva do groblja
  7.popust za grobno mjesto od 35 %
  8.obavijest o smrti besplatno za sve
  9.izgradnja nove kapelice “Moj mir
  10.izgradnja nove kapelice “Moj nemir
  11.izgradnja nove kapelice “Miran, a ne nemiran”
  12.proširenje groblja do gradskog Trga

  Copyright ” Monty pazinsssIDSsSSss flying circussss” may 2009.

  1. yes napisao:

   hahahah, ali si zabi da ima i za invalide

 9. skico napisao:

  i naravno sve to jer je teško očistit onu kapelicu koja stoji pokraj :)

 10. rukarukumije napisao:

  ruka ruku mije, Ivančić loš arhitekt monopolist je….

  1. xyz napisao:

   potpisujem. Malo se obrnite pa pogledajte ta Ivančićeva rješenja – samo ih u Pazinu more prodavat….grrr….. A ja kao iz Buzeta je on – a svi pazinski IDS-ovci stalno veličaju Buzet i Buzet i glej kako oni ovo, kako oni ono…
   … Ma dajte, pensajte malo svojon glavon. Buzet=jabuka-lijepa izvana, iznutra trula!

   Kade su oni bili kad smo mi imali festivale mladih, izviđače, ma…. ne bin dalje….grrr…….

  2. luna napisao:

   Je! A Iskra (isto IDS) – koliko bolji?

 11. tomcub napisao:

  a joj koliko bezveznih kritika, a da ne naprave to bi govorili kako Pazin ima najbrižniju kapelicu

  1. _ napisao:

   kritika će bit dok s našin parama ne počnu delat nešto ča nan stvarno rabi. zanima me samo ki tebe plaća da ih braniš… ili planiraš brzo umrit pa biš stija ljepo uređen okoliš?

   1. ja napisao:

    koji glupi komentar…naravno da ima primarnijih stvari za napravit, ali ča ima toliko slabega u temu da se napravi kapelica..cccc

    1. _ napisao:

     neću te vređat brate ali baš zbog glupeg stava ko ča je tvoj, političarima i njima sličnima pasivaju takve gluposti. kad in rečeš da nisu storili niš, oni će reć: storili smo kapelicu. jei! nek se je.. s kapelicon i neka store nešto korisno prvo… kad fine to, onda neka delaju kapelice…

 12. ja napisao:

  ni mi bila namjera branit nikakve političare,nego mi je glupi komentar :…planiraš brzo umrit pa biš stija ljepo uređen okoliš?…. i moje je mišljenje neka se napravi ta kapelica,ča treba zajno srat kad se nešto dela,ali isto tako mislin da ima drugih potrebnijih stvari za napravit.

  1. _ napisao:

   ona rečenica je bila zajebancija/provokacija. ne kapin zaš ti to moraš komentirat kad je nisan tebi napisa. ako mu se da će ben tom nešto napisat.

 13. joh napisao:

  Lipi moj Pazin dok su banditi u grackom vjeću vajk će pazin bit niš drugo nego RUPČUGA i vajk će se gradit sve osim nekih potrebnijih stvari.

 14. axl napisao:

  Bliže se izbori pa treba mazat ljudima oči sa svim i svačim ! Ljudi nemojte pušit uvijek istu foru ! Treba se pokrenut pa nečemo morat srat po njima , malo za promjenu treba vidit kako drugi dišu .

 15. Sagleda napisao:

  Smiješno. Par aktivista upućenih da pišu ciljane komentare. Kad bi bar stil pisanja bio pa i mrvicu različit, imalo bi vjerodostojnost. Jasno je koja partija ovo piše.
  S druge strane, nitko se nije zapitao ZAŠTO se na područjima MO grade kapelice. Odgovor glasi: zato što se na području većine MO asfaltiralo brdo nerazvrstanih cesta, u dogovoru s MO, postavilo brdo javne rasvjete, u dogovoru s MO, doteglilo vodovodne cijevi, u dogovoru s MO, a sve je to napravljeno od strane Grada Pazina u suradnji sa županijskim i državnim institucijama. I brojni drugi zahvati i projekti…
  Od ostalih stvari, npr. to što je u planu na nivou županije, a koja je dala prednost područjima oko jezera Butonige (time i Grada Pazina), da se izgrade izdvojeni kolektori, nije bitno. I brojni drugi primjeri.

  Nitko nije savršen, svakako. Ali daleko od toga da se ništa ne gradi…
  Naglasila bih kako se pljuvanjem po projektima koje je predložio, izglasao i tražio svaki pojedini MO, u dogovoru s gradskom upravom i vlasti, istovremeno pljuje i po svim članovima MO, a time i ljudima koji u dogovoru s njima to dogovaraju. Ako imate 2-3 pametne i konkretne, spremni da to izgovorite pred 11 MO i ostalima, slobodno se javite s punim identitetom kod bilo kojeg predsjednika MO, ili u gradski odjel za npr. društvene djelatnosti, i zatražite susret. Nitko vas neće odbiti. Tada to prestaje biti pljuvanje i “sankcija”, a postaje sugestija i konstruktivan prijedlog.
  No, tada ćete morati jednako “argumentirano” ponovite ove riječi, za što vjerojatno nećete imati petlje.
  Vidi se da je netko otpočeo kampanju. Tjedan je gotov, vrijeme je da odete po nadnicu kod “poslodavaca” za pljuvanje.

  1. axl napisao:

   Hahahahahaha dobra si !!!

   1. axl napisao:

    Trenutno ne pripadam niti jednoj organizaciji , partiji ni stranki . Ja sam za ekipu a vi ? Vi ste obične pokvarene , prljave bezobrazne pičke .

  2. axl napisao:

   Vidim vi ste njihov glasnogovornik , samo draga gospođo ili gospođice daleko ste od istine , isprali su vam mozak pa neznate šta govorite . Tj. neznate istinu jer da znate nebi ste tako ljepo znali lagati .

  3. svimanaznanje napisao:

   Malo me je jedan od gornjih komentara motivirao da odem na službene stranice Grada Pazina i da se ” malo informiram”. Prvo što mi je zapelo za oko je VIZIJA GRADA PAZINA , koja glasi ” PAZIN, SJEDIŠTE ISTARSKE ŽUPANIJE, GRAD U KOJEM JE UGODNO ŽIVJETI I KOJI ĆE U SKLADU S INTERESIMA I POTREBAMA GRAĐANA OSMIŠLJAVATI I OSIGURAVATI UVJETE ZA GOSPODARSKI I DRUŠTVENI RAZVITAK, TE ZA KVALITETNIJU ZAŠTITU KULTURNIH, POVIJESNIH I PRIRODNIH VRIJEDNOSTI PAZINŠTINE”. Pročitao sam je nekoliko puta, i sve si mislim, tko god da je ovo pisao mora da je mislio na živuće, no određivanje prioriteta pazinske vlasti, i to tik do lokalnih izbora ga u potpunosti demantira. Stoga iskreno želim biti konstruktivan i predlažem, da se tekst VIZIJE GRADA PAZINA uskladi s konkretnim djelovanjem na terenu i izmjeni i to na način da se na na mjestu ” ugodno živjeti ” izmijeni u ” ugodno umrijeti”, te da se u skladu s izmijenom tekst nakon toga prilagodi izmijenjenom. Znači moj prijedlog novog izmijenjenog teksta VIZIJE GRADA PAZINA bi glasio ” PAZIN, SJEDIŠTE ISTARSKE ŽUPANIJE, GRAD U KOJEM JE UGODNO UMRIJETI” I KOJI ĆE U SKLADU S INTERESIMA I POTREBAMA OBITELJIMA UMRLIH GRAĐANA OSMIŠLJAVATI I OSIGURAVATI UVJETE ZA ŠTO BEZBOLNIJI RASTANAK S UMRLIM, A UMRLIMA ŠTO DOSTOJANSTVENIJI POGREB I VJEČNI MIR NA JEDNOM OD NAŠIH GROBLJA I U JEDNOJ OD NAŠIH KAPELICA”. Ovo sve ostalo što se tiče GOSPODARSKOG, DRUŠTVENOG I …… RAZVITKA je nadalje potpuno nepotrebno. Siguran sam da bi promjena VIZIJE umnogočemu pripomogla nadležnima, te da bi nakon te ” male izmjene za nas a velike za njih” njihov obraz bio potpuno čist pred građanima, jer bi njihovo djelovanje bilo u potpunom skladu s vizijom Grada, te im nitko ne bi imao pravo uputiti niti jednu jedinu najmanju kritiku.

 16. axl napisao:

  Jao Ivančiću koji projekt , više liči na benzinsku postaju nego na kapelicu . Ali nije ni čudno kad ti vidim tvoju kuću ni nisi mogao bolje . Tvoja kuća nema ni glavu ni rep , kao da je nasađena .Loš si majstore !!! U tvojoj viziji nema ni prošlosti ni budućnosti a kamoli sadašnjosti . Ta kapelica će biti kao maksimir u Zagrebu .

 17. blabla napisao:

  axl, jesi ti popizdio? Pa pet komentara u pola sata, a da ti nitko nije kontrirao, već sam sa sobom razgovaraš, jesi ti na čisto sa sobom? ispeci pa reci. Ne bi se javio da nisi anonimno počeo vrijeđat neanonimne ljude, protiv čega sam izričito, ali će se to na ovom portalu shvatiti tek kad netko podigne tužbu i protiv osobe koja anonimno vrijeđa, ali i moderatora koji to dopušta. Čubrić ča misliš o tome?

  1. tomcub napisao:

   nema tu elemenata za tužbu kojih bi me bilo strah, ki će tužit neka tuži

  2. axl napisao:

   Alo blabla svi komentari do sada te nisu dirali u srce a ovaj moj pravo u sridu , kako to ? Previše si to shvatio osobno a nemaš zašto ! Moj prvi komentar je bio sličan ostalima tj. ništa posebno strašno ali se gospođi Sagleda nije svidio pa me je napala . Ostala 4 komentara su bila odgovor na njen napad , ona je mene vrijeđala pa sam i ja nju . Tako da dragi moj blabla drugi put kada čitaš komentare nemoj čitat samo ono šta piše u čepu boce nego probaj čitat malo dublje . Nemoj mi šta zamjerit jer protiv tebe nemam ništa kao ni protiv svih koji su na ovom portalu . Treba bit malo zezanja !

   PS : Čitaj dublje i ne preskači redove !!!

   1. Sagleda napisao:

    Dječače-koji-se-rita, pridaješ si previše pažnje. Naime, nitko se nije na tebe nadovezao, a to bi znao da si imalo upućen u “kvotanja”, drugim riječima tijek diskusije i što znači novi odgovor, a što replika na nečiji napis. Tekst ispod tvog ne znači da je to odgovor na tvoj tekst, već da je napisan kronološki nakon tvog. Na tvoj se nadovezuje onaj koji je u polju s tvojim, desno od njega (pomoć: “Odgovori na ovaj komentar”). To jest internetska nepismenost i šlampavost.
    Druga stvar, koja se dobrim dijelom nadovezuje na prvu, jest činjenica da nitko nije tebe, a ponajmanje vrijeđao. Postoji nešto što se zove konstruktivna i argumentirana rasprava, a tvoja se svodi na pljuvanje bez ijednog argumenta. Čak i “svimanaznanje” koristi argumente u velikom broju slučaja.
    U konačnici, bilo kakva daljnja replika s tobom je nepotrebna, što zbog toga jer si sam sebi dovoljan, što zbog činjenica da očito ne poznaješ materiju.
    Ali simpatično je kako se trudiš.

    p.s. I dalje stoji poziv da se javite u gradske odjele i kažete kritike i sugestije, licem u lice. :-)

    1. axl napisao:

     Prozirna si ! U konačnici, bilo kakva daljnja replika s tobom je nepotrebna, što zbog toga jer si sama sebi dovoljana, što zbog činjenica da očito ne poznaješ materiju.

 18. blabla napisao:

  nisam mislio niš loše, nego upozorit na tu mogućnost/opasnost. Što o tome kaže zakon ili ništa ne kaže? i nije tu bitan nikakav ivančić, nego koncept tj. je li to u redu. Jer odgovornost ima svatko tko napiše nešto na javnom mjestu, naročito za potencijalnu klevetu, uvredu….pa je li od toga izuzet internetski prostor postavljam pitanje?

  1. tomcub napisao:

   citiraj mi konkretnu rečenicu koju smatraš klevetom ili uvredom, ovako ne znam na što točno misliš, meni se isto ne sviđa to bezvezno pljuvanje, ali mislim da to nisu klevete i uvrede

 19. blabla napisao:

  axl – “Jao Ivančiću koji projekt , više liči na benzinsku postaju nego na kapelicu . Ali nije ni čudno kad ti vidim tvoju kuću ni nisi mogao bolje . Tvoja kuća nema ni glavu ni rep , kao da je nasađena .Loš si majstore !!! U tvojoj viziji nema ni prošlosti ni budućnosti a kamoli sadašnjosti” – zadiranje u privatnost, dom itd., arhitektu reć “Loš si majstore !!! U tvojoj viziji nema ni prošlosti ni budućnosti a kamoli sadašnjosti” – moglo bi se podvest pod vrijeđanje (što zapravo i jest).
  Ma gledaj ni ja ne znam gdje bi trebala biti granica, ali bi to pitanje granica dopuštenog htio (ponovo) potaknuti, jer je primjerice u prijašnjim slučajevima (npr. prometna nesreća) ona duboko pređena.

  1. tomcub napisao:

   axl – “Jao Ivančiću koji projekt , više liči na benzinsku postaju nego na kapelicu . Ali nije ni čudno kad ti vidim tvoju kuću ni nisi mogao bolje . Tvoja kuća nema ni glavu ni rep , kao da je nasađena .Loš si majstore !!! U tvojoj viziji nema ni prošlosti ni budućnosti a kamoli sadašnjosti” – zadiranje u privatnost, dom itd., arhitektu reć “Loš si majstore !!! U tvojoj viziji nema ni prošlosti ni budućnosti a kamoli sadašnjosti” – moglo bi se podvest pod vrijeđanje (što zapravo i jest).

   Ma koje vrijeđanje, ili još bolje, zadiranje u privatnost, da sam ja sudac i da mi dođete sa tim izderao bi se na vas, potjerao vas van i još vam naplatio kaznu što me zajebavate.

 20. hahaha napisao:

  ma oni nas zele pokopat pa to delju

 21. trululu napisao:

  Jedan za teleportaciju SPOCK ili bi prema viđenom u našem Enterprise-u bolje izgledao DATA za upravljačkim pultom. Blago onom koji bude prvi na redu za susret sa …, za doć u nešto takvo skoro pa bi se isplatilo umrijeti pa da svi reču: “E ja, taj neki je bi prvi u našoj Pazinskoj kapelici, ma san đelož”. Zvijezdanim stazama nije mjesto u Pazinu, jer se za puno manje šoldi more napravit sasvim funkcionalna kapelica, koja će se uklopiti u okolicu. Ne treba nam punja u oko. Zaš ne reču koliko će šoldi Ivančić pobrat za taj ENTERPRISE ili bi stili da uz nas ljude razjade i Klingonce

 22. jana napisao:

  Iako osobno nemam ništa protiv izgleda nove kapelice, koliko se može vidjeti sa ovog skromnog prikaza izgleda suzdržano i suvremeno, ipak mi je žao što se gradnjom nove kapelice propušta prilika za obnovu stare kapelice hospicija koja je ustvari u dobrom stanju, samo je obzidana onim betonskim bloketima i zatrpana u otpadu, ali ako uđete u napuštenu kamenoklesarsku radionicu tamo se i dalje vidi lijep renesansni portal. I koliko znam, u vlasništvu je grada. Pa čisto ne kužim zašto se nigdje ne spominje ta varijanta.

 23. qwertz napisao:

  0 (nula) glasova za kapelicu… da li to nešto govori pazinskim ocima?

 24. admin napisao:

  Za one koji (još uvijek:) koriste Internet Explorer kao primarni browser nažalost nije moguće glasovati dok su dvije ankete uključene. Preporučamo da glasujete preko Firefoxa, Chroma ili Opere dok ne riješimo problem.

 25. Vruce napisao:

  Iskreno, meni je to grdo kao Vrag Crni, sve kockasno, sterilno i retardirano. Totalno bezosjećajna zgrada kao da cementiran septičku jamu. Daj malo to ukrasi nekin krugovima i kružnim predmetima, kupolom i slično.

 26. svimanaznanje napisao:

  Zanimljiv neki članak iz današnjeg Glasa ; http://www.glasistre.hr/?935a57b434c5bd8a07954e43e37adced,TS,4445,,21914,29070,272029,,

  1. axl napisao:

   hehehe !!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.