Tisuće Istrana odlaze na skijanje

Istrani se skijajuTročlana obitelj bi za skijanje trebala izdvojiti oko 900 eura bez troškova skijaške karte. Najskuplja talijanska odredišta i ove su godine Val Gardena i Cortina D’ Ampezzo. Ondje cijena sedmodnevnog aranžmana u hotelu s četiri zvjezdice premašuje dvije tisuće eura.

Sutra će više od 10 tisuća Istrana krenuti na jednotjedni odmor na snijeg. Najtraženija su skijališta u Italiji, posebice ona na Dolomitima. Prema riječima predsjednika Saveza sportova i Zbora učitelja skijanja Pule Branka Uležića, najviše skijaša doći će iz Pule i Poreča.
– Ukupno šest istarskih skijaških klubova organiziralo je skijanje za svoje članove i ostale. Najtraženiji su talijanski Dolomiti u Južnom Tirolu, odnosno Val Gardena, Alta Badija, Kronplatz, Cortina D’ Ampezzo te Dolomiti Bellunesi i Friuli. Učenici istarskih osnovnih škola odlaze na skijanje u Piancavallo i Ravascletto, dok se skijaški klubovi uglavnom drže Dolomita, izjavio je Uležić.
Ono što, pak, najviše zanima naše skijaše i sve one koji se žele proveseliti na snijegu jest cijena aranžmana u hotelima i apartmanima koja je ove godine od 35 do 45 eura po osobi. Primjerice, u Brunicu, u hotelu Zum Schlössl podno Kronplatza cijena dvokrevetne sobe po osobi s doručkom iznosi 40-ak eura. Dakle, tročlana obitelj bi za skijanje trebala izdvojiti oko 900 eura, bez troškova skijaške karte. U razdoblju od 6. siječnja do 2. veljače šestodnevna skijaška karta za odrasle stoji 171 euro, za juniore do 17 godina 120, a za seniore iznad 60 godina 154 eura. Najskuplja talijanska skijališta i ove su godine ona u Val Gardeni i Cortini D’ Ampezzo. Ondje cijena sedmodnevnog aranžmana u hotelu s četiri zvjezdice premašuje dvije tisuće eura. U Val Gardeni cijena apartmana za dvije osobe je 420 eura.
Najtraženija slovenska odredišta među Istranima su Kranjska gora, Kope, Krvavec, Rogla, Mariborsko pohorje, Bled i Bohinj. Iako su nešto jeftinija od talijanskih, i ona »drže« cijenu.
Škole skijanja na hrvatskom jeziku, kao što je uobičajeno, držat će skijaški klubovi iz Pule, Umaga, Poreča, Rovinja i Labina. Na Kronplatzu će skijanju podučavati učitelji medulinskog ski kluba Istra Dolomiti. Predsjednik kluba Radovan Kirin kaže da će svih šest učitelja raditi u grupama od po deset ljudi.
– Dosad nam se prijavilo oko 70 polaznika škole koje će podučavati Vesna Babić, Romina Brenko, Ivica Biletić, Branko Popović i Branko Uležić. Učenici će s instruktorima skijati u jutarnjim satima svih sedam dana. Očekujemo da će ove godine našu školu uspješno okončati stotinjak polaznika, kaže Kirin.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.