Tjedna agrometeorološka prognoza – ekstremne oborine i tuča!

Vrlo ekstremne oborine neuobičajene za početak lipnja glavno su obilježje vremena proteklih dana na istarskom poluotoku, naročito u njegovom središnjem dijelu.

Najviše kiše izmjerila je Istramet meteorološka postaja u Pazinu smještena u Kolodvorskoj ulici, čak 161 mm! Ta količina značajno premašuje količinu koju valja očekivati u cijelom mjesecu. I brojne ostale meteorološke postaje u unutrašnjosti Istre zabilježile su ekstremnu kišu. Na Lindaru je palo 157 mm, Starom Pazinu 131 mm, a vrlo obilan pljusak 80-ak mm donio je i Barbanštini.

Obilnije oborine zabilježene su i na Tinjanštini, u Žužićima je tako palo 69 mm, a samo jedan pljusak donio je 34 mm. Najmanje kiše palo je na zapadu Istre, lokalno manje od 5 mm. Što se tiče juga Istre, najviše kiše zabilježila je meteorološka postaja u Vodnjanu, 26 mm.

Uz jake konvektivne oborine mjestimice je bilo i tuče koja je najveće štete lokalno pričinila na Buzeštini, naročito oko Roča. Tuče je bilo i Barbanštini gdje je uslijed velike količine leda po kolniku nakratko zaustavila i promet.

Prosječno gledano, temperature zraka zadržale su se oko uobičajenih koje valja očekivati u ovom dijelu godine, iako je subjektivni dojam većine kako je riječ o hladnijem vremenu. Maksimalne temperature zraka u utorak su se nerijetko penjale do 30°C, odnosno na prave ljetne vrijednosti. Što se tiče minimalnih temperatura zraka, najniža vrijednost izmjerena je u Lanišću te je iznosila 5˘C.

I idućih 7 dana obilježit će vrlo promjenjivo vrijeme uz lokalno obilnije oborine. S obzirom na trenutna predviđanja modela, ponegdje bi ponovno mogla pasti količina kiše koju valja očekivati tokom cijelog mjeseca. Uz jači razvoj oblaka moguća je i pojava tuče.

Iako se jači vjetar izuzev otvorenog mora ne očekuje, uslijed jakog razvoja oblaka lokalno može biti jačeg naleta vjetra, kako u unutrašnjosti tako i uz obalu. Temperature zraka zadržat će se u okvirima onih iz proteklih 7 dana, odnosno u okvirima prosječnih za lipanj gledajući period 1961.-1990.

istramet.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.