Tjedna agrometeorološka prognoza – ljetna suša sve izraženija

Posljednjih 7 dana na istarskom području obilježilo je pravo ljetno vrijeme, a samim time i suša je sve izraženija. Ukoliko uzmemo u obzir podatak da je u posljednjih 7 dana najviše kiše palo na jugu Istre, odnosno da je u Medulinu zabilježeno 3 mm, lako dolazimo do zaključka da je suša sve izraženija.

Nakon ekstremnih lipanjskih kiša u unutrašnjosti poluotoka, u posljednjih 7 dana izostale su jače dnevne nestabilnosti. Tako je tek mjestimice na Ćićariji (Vodice) zabilježeno 2 mm kiše, dok je drugdje bilo suho.

Suša je najizraženija na jugu Istre gdje u posljednjih mjesec dana nije zabilježena značajnija kiša. Tek je u 4 navrata bilo oborina, no riječ je o mizernim količinama (do 3 mm/1 dan) koje uslijed jakog sunca brzo ispare, tako da ne utječu značajnije na poboljšanje stanja s vlagom u tlu.

Temperature zraka malo su više od prosječnih vrijednosti, no ekstremi za sada izostaju što je svakako dobra vijest za poljoprivredne kulture.

Agrometeorološka prognoza za narednih 7 dana – Vruće vrijeme se nastavlja

Vrijeme se neće značajnije mijenjati ni u idućih 7 dana, posvuda će se zadržat stabilno i vruće. Temperature zraka još će malo porasti te će u unutrašnjosti poluotoka dostizati vrlo vrućih 35°C tako da ćemo govoriti o iznadprosječno visokih vrijednostima. Takvo stanje pogoršat će stanje sa sušom.

Tek je sredinom idućeg tjedna izgledna kratkotrajna destabilizacija atmosfere koja će vrlo vjerojatno donijeti izolirane i rijetke grmljavinske pljuskove, no nije realno očekivati kišu na širem području, što je uobičajeno stanje u srpnju, inače najsušem mjesecu u godini.

Prema svemu sudeći od srijede će se temperature zraka ponovno sniziti na prosječne za doba godine, jutra će u unutrašnjosti biti ugodnija dok će se dnevne vrijednosti kretati oko 30°C.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.