Tjedna agrometeorološka prognoza – vruće, suša sve izraženija

Nakon izražene i jedine srpanjske hladne fronte koja je tek lokalno u unutrašnjosti Istre donijela značajnije oborine, posljednjih 7 dana obilježilo je sunčano i vruće ljetno vrijeme.

Agrometeorološka situacija zadnjih 7 dana – Jaka fronta

Temperature zraka ponovno su postupno porasle 2-3°C iznad prosjeka kojeg valja očekivati u ovom dijelu godine, no ekstremi su izostali. Tek su mjestimice na toplijim mikrolokalitetima vrijednosti porasle do vrlo vrućih 35°C. Po kotlinama unutrašnjosti Istre minimalne vrijednosti temperature početkom tjedna snizile su se na samo 11°C, dok je na Ćićariji bilo još i svježije.

Izuzev vrlo malih količina koje su pale s burom tokom subote, značajnije oborine nisu zabilježene. Time suša postaje sve izraženija, posebice na jugu Istre gdje je u posljednjih mjesec dana lokalno palo manje od 5 mm kiše, što je svakako nedostatno za poljoprivredne kulture.

Agrometeorološka prognoza za narednih 7 dana – Postupan povratak vrućeg vremena

Idućih 7 dana obilježit će nešto promjenjivije vrijeme, posebice u unutrašnjosti Istre i na Ćićariji gdje može biti lokalnih grmljavinskih pljuskova. Pljuskovi će češći biti u ponedjeljak kada lokalno može biti i tuče.

Oborine će biti nejednoliko raspoređene i prema svemu sudeći rezervirane tek za kopneni dio područja, tako da će se suša za veći dio Istre nastaviti i u idućem razdoblju, odnosno možemo slobodno reći sve do kraja mjeseca.

Temperature zraka ostaju malo iznad prosječnih vrijednosti za doba godine uz izostanak ekstremnih vrijednosti.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.