Tko odgovara za štetu nastalu naletom na divljač?

2Prošle godine na hrvatskim se cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta vozila na divljač, domaće životinje i ptice, od čega 103 na istarskim cestama, što je jednako kao i 2012. godine.

U opasnim srazovima jedna osoba je izgubila život, a čak 62 su ozlijeđene, dok je u Istri, srećom, zabilježen tek jedan slučaj ozljeđivanja vozača. U svim slučajevima počinjena je znatna materijalna šteta na vozilima, stoga se postavlja pitanje tko je odgovoran za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede.

U PU Istarskoj ističu kako odgovornost za nastalu štetu kod naleta vozila na divljač snosi vozač ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti. Zakon smatra kako u tim slučajevima vozač ne stigne pravovremeno reagirati i izbjeći životinju.

Osim troškova počinjene materijalne štete i plaćanja kazne za izazivanje prometne nesreće, vozaču u tom slučaju slijedi i naknada štete nadređenom lovačkom društvu koji usmrćenu životinju mora adekvatno zbrinuti.

No, ukoliko mjerenjem tragova kočenja policajci uvide kako se vozač kretao prema propisima, za nesreću je odgovoran lovoovlaštenik lovišta u kojem je šteta nastala ili pak nadležna služba za održavanje prometnica ukoliko na toj dionici nisu postavili prometni znak opasnosti od naleta na divljač.

Više u tiskanom izdanju Glasa Istre.

glasistre.hr

1 komentar na “Tko odgovara za štetu nastalu naletom na divljač?”

  1. starr napisao:

    je tako se meni desilo pa su mi rekli da moram tužit cestare a svemu tome traje po sudovima to ti hr zakon

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.