“Tko ti je platio da nešto ovakvo napišeš?”

foto: GlasistreAtraktivna, ali i provokativna knjiga zagrebačkog autora tematizira futuristički secesijski rat Istre s Hrvatskom u kojoj vlada domaća i kineska mafija, rekao je urednik romana Davor Šišović.

»Tko ti je platio da nešto ovakvo napišeš?«, upitao je šaleći se urednik romana Davor Šišović autora knjige znanstvene fantastike »Bojno polje Istra« Danila Brozovića, koja je pobudila veliku pozornost javnosti i medija na preksinoćnjem predstavljanju u Maloj dvorani Spomen doma.
– Atraktivna, ali i provokativna knjiga zagrebačkog autora tematizira futuristički secesijski rat Istre s Hrvatskom u kojoj vlada domaća i kineska mafija, ali ona je prvenstveno antiratni cyberpunk roman, koji nikako ne zagovara secesiju, rekao je Šišović. Naveo je da se u mnogim književnim djelima već provlačila ideja istarske neovisnosti te stavio naglasak na umjetnički autorski izričaj u kojem se razvijaju misli iz motiva današnjeg svijeta, iako ne korespondira s današnjim realitetom i težnjama.
Kulturolog Ernie Gigante Dešković dotakao se povijesne mogućnosti nastanka malih neovisnih država na ovom području, spomenuvši ideju riječkih autonomaša o Liburnijskoj konfederaciji te Bakarićevu ideju o stvaranju sedme jugoslavenske republike (Istra i Rijeka), dodavši da su to danas romantične, ali ne i realne ideje. Osim pohvala zainteresiranih pojedinaca u publici koji su dobrim djelom već pročitali roman, imali su prigovore na idealizaciju Istre i neuživljavanje u pravi istarski mentalitet.
Danilo Brozović, 28-godišnjak rodom je iz Đurđevca, studirao je u Zagrebu, a trenutno živi u Stockholmu. Dosad je objavio veći broj priča, a za dvije dobio nagradu Sfera. Njegov prvi roman »Bojno polje Istra« četvrta je knjiga u ediciji Warp naklade Zoro, te prva SF knjiga s najvećom početnom nakladom od 3000 primjeraka, koja se prodaje na kioscima Glasa Istre. Izdavanje knjige potpomogli su Istarska županija i Ministarstvo kulture.
– Nadam se da će knjiga dizati prašinu te da će SF biti još čitaniji, zaključio je autor Danilo Brozović dodavši da je naziv knjige odabran zbog zvučnosti, odnosno asocijacije na djelo »Bojno polje Zemlja«.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

4 komentara na ““Tko ti je platio da nešto ovakvo napišeš?””

 1. vinko napisao:

  Pozdrav! Danilo uopće nije zagrebački autor, jer nije iz Zagreba već iz Đurđevca, te stoga molim autore ovog članka da se inform iraju prije nego što napišu nešto.
  Hvala

 2. dandjelo napisao:

  “Danilo Brozović, 28-godišnjak rodom je iz Đurđevca, studirao je u Zagrebu, a trenutno živi u Stockholmu.” – peti odlomak
  Mislim da je dovoljno informativno, a predstavljen je kao zagrebački autor.
  A. Dagostin

 3. minko napisao:

  Možda je čovjeku Vinko samo nadimak…

 4. Sveznadar napisao:

  Za pretpostaviti je da bi autor sâm reagirao na takvo što u slučaju da nije po njegovom guštu, upravo tada na predstavljanju na kojem je bio – i sâm. Zar ne?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.