Toplinski val u Istri: Temperatura raste do 35, UV indeks visok

Toplinski val koji će idućih dana pogoditi Istru donijet će visoke temperature zraka, čak do 35 stupnjeva Celzijusa. Istovremeno, UV indeks će u sredini dana biti vrlo visok pa se, ukoliko ste na plaži, dobro zaštitite i boravite u hladovini.

More je najtoplije u Istri, i Pula i Rovinj mjere 24 stupnja.

Ukoliko se zadržite u hladu svojih stanova zamračite prozore tijekom dana, konzumirajte lakšu hranu, napravite propuh ili upalite klima uređaj, ventilator ili sl. Obratite pažnju jer razlika u temperaturi ne smije biti prevelika.  

Pomozite i svojim kućnim ljubimcima, prošećite ih rano ujutro ili navečer, a po potrebi i tuširajte.

Pripremite se jer će vruće i jako vruće vrijeme potrajati. Temperature iznad 30 stupnjeva zadržat će se i početkom srpnja kada, prema sadašnjim prognozama, može i u Istri pasti koja kap kiše. Uostalom, danas je tek prvi dan ljeta.

Od 11 do 16 sati izbjegavajte sunce

Na moru se povremeno očekuju sumaglica. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Još malo toplije, osobito u unutrašnjosti, dok će na Jadranu jutra biti vrlo topla.

Ministarstvo zdravstva zbog toplinskog vala preporučuje starijim osobama da se ne izlažu suncu u razdoblju od 11 do 16 sati, osobito srčani gerijatrijski bolesnici, te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti.

Starijim osobama preporuča se da prigodom izlaska iz svog prebivališta zaštite glavu šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću i obuću. Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva.

Tebaju izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, pa se stariji bolesnik mora hitno javiti svom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći, naglašava se u mjerama.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti svakodnevno po nekoliko puta.

Također, starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke – ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

 

http://ipress.rtl.hr/istra/oprez-toplinski-val-temperature-u-istri-rastu-do-35-uv-indeks-visok-51072.html

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.