Tour of Slovakia – Prva etapa

Pobjedom talijanskog vozača Mattea Malucellija (Unieuro Wilier) završila je prva etapa 60. Toura of Slovakia koja je vožena s startom i ciljem u Banskoj Bistrici u dužini od 136,8 kilometara. Ovaj talijanski sprinter svoju je pobjedu ostvario u završnom sprintu velike grupe vozača ispred drugog Talijana Filippa Fortina (GM Europa), a time je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku. Odlični su bili i vozači pazinskog Meridiana Kamena od kojih su dvojica, Michele Viola i Davide Mucelli sudjelovali u završnom sprintu te u konačnici osvojili šesto, odnosno osmo mjesto.

Sama etapa bila je jedna od lakših na ovogodišnjem touru, a obilježili su je bjegovi vozača posebice u njenom drugom dijelu u kojem je najopasniji bio onaj tridesetak minuta prije kraja etape kada je sedam vozača umalo osjetniju prednost. Tomu je prethodio i velikim pad 40 kilometara prije kraja etape u kojem je peleton bio „razbijen“ na dva dijela a sedmorica vozača bila su prisiljena odustati već u 1.etapi. U prvoj fazi etape izuzetno je aktivna bila i pazinska momčad koja je omogućila Matteu Rabottiniju da u jedinom brdskom cilju prve kategorije osvoji treće mjesto i osvoji prve bodove u poretku za najboljeg brdaša.

Prvoj etapi prethodio je kratki prolog ulicama Banske Bistrice u dužini od 1,1 kilometar gdje je najbrži bio Nizozemac Dennis Baker (Parkhotel Valkenburg CT) dok je najbolji vozač Meridiana Kamena bio Davide Mucelli na 47. mjestu zaostavši za pobjednikom šest sekundi. Zanimljivo je da se Matija Kvasina i Josip Rumac u dresu Synergy Bakua nisu pojavili na startu iako su bili na popisu sudionika utrke, ali su Azerbejdžanci u posljednji trenutak promijenili sastav svoje momčadi za ovu utrku.

Rezultati 1.etape Banska Bystrica – Banska Bystrica (136,8 km, prosječna brzina 45,394 km/h): 1. Matteo Malucelli (Ita, Unieuro Wilier) 3:00.49, 2. Filippo Fortin (Ita, GM Europa), 3. Frantisek Sisr (Češ, Klein Constantia), 6. Michele Viola (Ita, Meridiana Kamen), 8. Davide Mucelli (Ita, Meridiana Kamen), 43. Emanuel Kišerlovski (Hrv, Meridina Kamen), 64. Antonio Santoro (Ita, Meridiana Kamen), 93. Uroš Repše (Slo, Meridiana Kamen), 102. Matteo Rabottini (Ita, Meridina Kamen) svi u vremenu pobjednika.
Ukupni poredak: 1. Malucelli 3:02.06, 2. Fortin +0.05, 3. Sisr +0.07, 43. Viola +0.14, 84. Santoro +0.17, 93. Mucelli +0.19, 98. Kišerlovski +0.20, 99. Repše +0.20, 106. Rabottini +0.24.

Robi Fonović

© iPazin.net portal 2001. - 2024.