Tradicionalna utrka ubrzanja “401 Street Race Žminj 2011”

Tradicionalno prvog vikenda u listopadu, hrvatska sezona uličnog utrkivanja završit žminjskom manifestacijom, osmim po redu “401 Street Race 2011”. Manifestacija započinje u subotu slobodnom noćnom vožnjom, a prve eliminacijske utrke vozit će se u nedjelju od 14 sati.

Žminjska ulična utrka ubrzanja, poznatija kao “401 Street Race”, ovaj će vikend, osmu godinu zaredom, okupiti “brze i žestoke” na državnoj cesti Žminj – Kanfanar. U subotnjim večernjim satima održat će se tradicionalni “free run”, slobodne vožnje pod reflektorima u kojima potpuno besplatno mogu nastupiti svi vozači koji žele isprobati svoje i sposobnosti svog automobila.

Uslijedit će zabavni program “InCider party & DJ Nikola z Kukurini”. Kvalifikacijske vožnje započinju sljedeći dan u 11.30, a prva utrka najavljena je za 13.30. Cjelokupna manifestacija trajat će do sumraka. Osim utrke ubrzanja, održat će se “DB cup”, natjecanje u jačini audio sustava i “street style”, natjecanje u estetskom dotjerivanju automobila. Kao atrakcija za publiku najavljeni su traktoristi koji će upregnuti svojih 30-ak “konja”, a snagu svojih ljubimca demonstrirati će i nekoliko motociklista. Za zabavu gledatelja dodatno će se pobrinuti “freestyle” kaskaderi, “burn out” fanatici te vozači golemih šlepera koji će se međusobno nadmetati.

Podsjećamo, na prošlogodišnjoj utrci u zanimljivim eliminacijskim dvobojima nastupilo je 46 natjecatelja podijeljenih u sedam vremenskih klasa. Među njima najbrži je bio Trogiranin Marin Buličić koji 401 metar dugu stazu “protutnjio” za impresivnih 10.598 sekundi i zasluženo odnio pobjedu. Njegova Opel Calibra ispod poklopca motora krije stroj koji razvija impresivnih 650 konjskih snaga.

Žminjski “401 street race” jedna je od najvećih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, a sasvim sigurno, sudeći prema tradicionalno dobrom odazivu vozača i publike, spada i među najpopularnija oktanska zbivanja. Prvi put je organizirana 2004. godine na cesti Žminj-Pazin, ispred Fiatovog prodajnog salona, i otad se redovito održava u organizaciji udruge Ulična utrka Žminj. Manifestacija je i memorijalnog tipa u čast Ivana Peteha, ljubitelja street racea i prijatelja organizatora, koji je 2005. godine poginuo u prometnoj nesreći.

Ulaz na subotnji “free fun” besplatan je za posjetitelje i sve one koji se žele okušati u popularnoj disciplini, dok se u nedjelju ulaznica naplaćuje 30 kuna po osobi, a svaka ulaznica ulazi u bubanji i pruža priliku posjetiteljima da osvoje vrijedne nagrade.

Više informacija o prijavama i pravilima dostupno je na službenoj internet stranici www.401streetrace.com.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.