TradInEtno 2012 počinje 31. svibnja

Bogat program ovogodišnjeg TradInEtna čine glazbeni i scenski nastupi sudionika iz Francuske, Belgije, Njemačke, Engleske, Švedske, SAD-a, Estonije, Španjolske, Hrvatske,  Grčke, Italije, Albanije, Slovenije i Senegala. TradInEtno glazbe kamp trajati će od 1. do 8. lipnja, radionica Pelagogica od 4. do 6. lipnja, radionice Folklornog društva Pazin dva dana, a skoro svakog dana u Kući za pisce održavati će se stručna predavanja. Uz TradInEtno festival, po prvi će se puta održati i TradInTrade – sajam zdrave hrane i tradicionalnih obrta. Projekt TradInEtno se financira iz izvora Europske unije projekta Archeo.s, a organizatori su Grad Pazin, Muzej Grada Pazina, Etnografski muzej Istre i Folklorno društvo Pazin. Program pogledajte u nastavku.

Četvrtak, 31. svibnja:
– 18:00 – otvorenje TradInTrade
– 19:00 – otvorenje festivala i otvorenje izložbe u muzeju Grada Pazina o Otaviju Štokovcu “rapatočkom”
– 19:30 – Večer folklora: Folklorno društvo Pazin i folklorna društva iz Kršana, Vodnjana, Galižane, Žejana i Sv. Lovreča

Petak, 1. lipnja:
–  cijeli dan – TradInEtno kamp
– 11:00 – 19:00 – TradInTrade
– 19:00 – Predavanje u Kući za pisce: Nuša Hauser
– 21:00 – Koncert: Afion, Lidija Dokuzović trio, Spakka neapolis 55 (Italija)

Subota, 2. lipnja:
–  cijeli dan – TradInEtno kamp
– 11:00 – 19:00 – TradInTrade
– 19:00 – Predavanje u Kući za pisce: Noel Šuran
– 21:00 – Koncert: Katice (Slovenija), Seckou Keita (Senegal)

Nedjelja, 3. lipnja:
–  cijeli dan – TradInEtno kamp
– 11:00 – 19:00 – TradInTrade
– 19:00 – Predavanje u Kući za pisce: Dario Marušić
– 21:00 – Franko Krajcar, Šćike

Ponedjeljak, 4. lipnja:
– cijeli dan – TradInEtno kamp
– cijeli dan – Pelagogica workshop

Utorak, 5. lipnja:
– cijeli dan – TradInEtno kamp
– cijeli dan – Pelagogica workshop
– 11:00 – 16:00 – Busking contest

Srijeda, 6. lipnja:
– cijeli dan – TradInEtno kamp
– cijeli dan – Pelagogica workshop
– 18:00 – 20:00 – Radionica Folklornog društva Pazin i TradInEtno kampa – prostorije bivše vojarne Veli Jože – ples Balun
– 21:00 – Koncert: Youque & Fly (Francuska), Jam session

Četvrtak, 7. lipnja:
– cijeli dan – TradInEtno kamp
– cijeli dan – Pelagogica workshop

Petak, 8. lipnja:
– cijeli dan – TradInEtno kamp
– cijeli dan – Pelagogica workshop
– 19:00 – Predavanje u Kući za pisce: Andor  Vegh
– 21:00 – Koncert:  TradInEtno kamp, Pelagogica, Veja

Subota, 9. lipnja:
– 18:00 – 20:00 Radionica Folklornog društva Pazin – u prostorijama bivše vojarne – ples Štajeriš – voditelj: Dario Marušić
– 19:00 – Predavanje u Kući za pisce: Stefano Jacoviello
– 21:00 – Predstava: Sedmorica protiv Tebe (Grčka)

Nedjelja, 10. lipnja:
– 21:00 – Predstava: Legenda o pijanistu na oceanu (Albanija)

Radionica TradInEtno kamp traje od 1 do 8.6.2012 i pozivaju su se svi instrumentalisti i vokalisti iz Istre da se pridruže.  TradInEtno kamp će voditi Allan Skrobe, švedski glazbenik, producent i glazbeni pedagog, mnogima poznat po svom radu kao mentor na Ethno Croatia kampu u Grožnjanu te kao umjetnički voditelj na Ethno Sweden u Rattviku zadnjih 11 godina, koji se okušao u mnogim žanrovima (popa, rocka, alternativne glazbe..), ali zadnjih 12 godina posvetio se švedskoj folk glazbi i world musicu, o čemu drži seminare i radionice. Allan predaje na akademiji u Skurupu, jednoj od najboljih Jazz Akademija u Švedskoj, a uz to mentor je na etno kampovima u Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Sloveniji i Hrvatskoj. U Pazin dolazi voditi radionicu folk glazbe. Na radionici će se učiti tradicionalne pjesme iz cijele europe ali i šire. Prijave se mogu poslati na e mail: [email protected] ili na broj telefona 098-915-75-07.

Ove će se godine po prvi puta uz glazbeni dio, radionice i predavanja predstaviti sajam zdrave hrane i tradicionalnih obrta koji će nalaziti na platou ispred kaštela u trajanju 4 dana od 11:00 do 19:00h. Uz sajam održavati će se i predavanja o zdravoj hrani, prezentaciju izrade uporabnih predmeta od keramike, klesanje u kamenu, obrađivanje drva, izrada suvenira ali i prezentacija pravljenja tradicionalne istarske tjestenine (fuži i pljukanci).

Uz sve to posjetitelji festivala će moći u Pizzeriji Pepperone probati neka od jela država partnera (Albanija, Grčka i Italija).

Afion

Afion je akustična skupina koju čine glazbenici iz Hrvatske i jedan glazbenik iz Makedonije. Sviraju vlastite interpretacije tradicijskih pjesama u kojima se odražava široka paleta ljudskih osjećaja (ljubav, životna radost i vedrina, ali i tuga, čežnja, bol i sevdah). Afionov zvuk je istovremeno prozračan i snažan, lepršav i zemljan, ali uvijek prirodan te osvaja svojom izravnošću i toplinom. Glavno obilježje Afiona jest nepretencioznost i prirodnost.Afion svira vlastite, originalne interpretacije tradicijskih pjesama iz Hrvatske, Makedonije, BiH. Ovaj peteročlani band predvodi pjevačica Lidija Dokuzović, pjevačica u nekoliko etno projekata te voditeljica zborova Čipkice i Le Zbor, te koordiatorica etno Croatia kampa u Grožnjanu. A uz nju će nastupiti Nenad Kovačić, jedan od najaktivnijih udaraljkaša, gitarist Danijel Maoduš te Aleksandar Jovevski, najbolji mladi kavalist današnjice u Makedoniji. Ovom prilikom imaju i specijalnog gosta-Allana Skrobea, švedskog gitaristu i mandolistu istrijanskih korijena, koji će unijeti dašak skandinavske svježine u uzavrelu muziku Balkana.

 

Franko Krajcar

Multiinstrumentalista Franko Krajcar rođen je u Puli 09.12.1967. godine. Glazbom se profesionalno bavi više od 20 godina. Dugi je niz godina (1987-2000) živio i radio u inozemstvu (Švicarska, Italija, Njemačka, skandinavske zemlje…) i surađivao sa raznim glazbenicima. U Hrvatskoj uglavnom surađuje sa izvođačima etno i duhovne scene. Godine 2007. bio je dio ekipe koja se predstavila na Dori sa pjesmom “Volim ja”, zajedno sa Liviom Morosinom i Miroslavom Evačićem (autorom pjesme). Sa svojim bendom, Indivia, tijekom 2009. godine je imao tridesetak koncertnih predstavljanja svoje glazbe, a u 2010. godini gostovati će na nekoliko ethno world festivala diljem svijeta. Kao zanimljivost za 2010. godinu, Franko Krajcar je dio “Global Climate Change Music” projekta pokrenutog u Canberri (Australija), na inicijativu gospodina Roba Slaneya.

 

Katice

Ženska vokalna skupina dolazi iz Akademske folklorne skupine Franca Marolta, a šira javnost ih je upoznala preko sudjelovanja na albumu Magnifica “Od srca do srca” (1993). Katice pjevaju tradicijske narodne napjeve iz svih krajeva Slovenije i iz krajeva slovenskoga etničkog prostora. Pjevaju i modernije izvedbe narodnih pjesama. Jedan od velikih izazova im je povezivanje starog s novim, tradicionalno sa suvremenim. Svoju prepoznatljivost gradile su sa sudjelovanjima s raznim poznatim imenima glazbene scene: Vlado Kreslin, Zoran Predin, Lauferi, Terrafolk, Aldo Kumar, The Stroj, Dario Marušić, Janez Dovč…).

 

Lidija Dokuzović trio

Lidijin novi projekt u kojem zajedno s Erolom Zejnilovićem, Kriesovim i Elementalovim gitaristom i Allanom Skrobeom pronalazi novi put i nova izražaje u interpretaciji tradicijske glazbe prije svega sevdaha, ali glazbe Makedonije. U intimnijem okruženju uz d vojicu vrsnih gitarista nalazi nove načine kako doprijeti emocijama i glasom do slušatelja. Premijerno su odsvirali koncert početkom svibnja u Maloj dvorani Lisinski i oduševili sve prisutne, nadamo se da će i posjetitelji TradInEtna uživati.

 

Seckou Keita

Virtuoz na kori i djembeu vodi nas sa svojim glazbenicima u svijet ritmova i pjesama Senegala i zapadne Afrike! Seckou Keita, svojim jedinstvenim stilom spajanja melodije i ritma koristeći koru, tradicijski instrument podneblja u kojem je rođen predstavlja novu generaciju afričkih glazbenika.
Iako mu je otac iz Malija, Seckou je odrastao u jednoj od poznatih Griot obitelji u Senegalu odakle mu je majka, te je pod njihovim utjecajem prihvatio koru, tradicijski instrument s dvadeset i jednom žicom koji nalikuje kombinaciji harfe i lutnje i karakterističan je i za Mali i za Senegal. Uz koru intenzivno se bavi i perkusijama. Svoju prvu grupu Coute Diomboulou osnovao je u dobi od dvanaest godina, a međunarodnu karijeru započinje 1996. nastupajući po festivalima u Norveškoj, Indiji i Kubi. Dvije godine kasnije Seckou postaje član poznate grupe Baka Beyond i s njima nastupa po cijeloj Europi, uključujući poznate festivale Glastonbury i WOMAD, no i dalje se na mnogim koncertima pojavljuje kao samostalan glazbenik i kao podrška Salif Keiti i Youssou’N’Douru.

 

Spakka Neapolis 55

Spakka-Neapolis55 reflektira kulturna raskrižja grada is koga dolazi. Bend je produkt dugogodišnjeg glazbenog iskustva sa tendencijom istraživanja i eksperimentiranja između izražajnog jezika i usmene tradicije Napulja i juga Italije. Bend je osnovao Antonio Fraioli (violinist i skladatelj) i Monica Pinto (glas),te su se prozvali “Spaccanapoli” (Spaccanapoli znači “podijeliti Napulj” ulica koja dijeli Napulj u dvije drevne gradske jezgre) a 2004 godine Bend je promijenio svoje ime u SPAKKA-Neapolis 55. Novi naziv proizlazi iz potrebe da se izrazi u današnjem modernom vremenu -Spakka, drevni kulturni korijen – Neapolis – i svjetske tradicije – brojka 55, u napuljskoj kabali predstavlja glazbu. Valja napomnuti da su suradjivali sa glazbenicima kao što su Manu Chao i Peter Gabriel te da su radili soundtrack za kazalište, filmove i serijale (Sopranos, The long way down) a zadnja suradnja bila je sa priznatim filmašem Johnom Torturrom sa kojim su radili glazbeni film o Napoliju.

 

Šćike

Etno skupina “Šćike” osnovana je 2006. godine. Nakon dugogodišnjeg druženja i suradnje članova grupe javila se ideja o novom projektu temeljenom na spoju folklornog i modernog glazbenog izričaja. Nedugo nakon osnivanja prvi je nastup održan na glazbenoj smotri “Supci pud Mavricun” u malom istarskom mjestu Grimaldi sa zapaženim uspjehom. Uslijedila je uloga predgrupe “Gustafima”u Istarskom narodnom kazalištu 24. rujna 2007., a daljnji su se nastupi nizali u Kršanu i njegovoj okolici. Lanjske 2010. godine “The wedges” mijenja postavu benda. Novi članovi koji su ušli u bend su Ratko Barać (el. gitara) i Moreno Marušić (udaraljke). Iz benda odlaze Ameris Ružić i Dejan Rade. The Wedges / Šćike nastavljaju s djelovanjem i stvaraju se uvjeti za nove pjesme, što autorskih što obrađenih tradicijskih pjesama. Nakon što je prva postava Wedgesa snimila svoju prvu singlicu “Na gori je bura”, nova postava odlučuje se promjeniti ime benda u izvornu i početnu ideju – Šćike (etno skupina – sastav) te snima drugu singlicu rodoljubne prirode naziva “Draga nam je zemlja”. I dalje nastavljaju sa snimanjem novih pjesama od kojih su većina autorske s prvenstvenim i jasnim naglaskom na etno glazbeni izričaj.

 

Yougue & Fly

Francuski dou nevjerojatnih vokalnih sposobnosti., dva glasa, ukulele i gitara u ovom dvojcu čine čuda. Youque&Fly su: Luna Cottis (Youque-ukulele) Kelly Carpaye (Fly-guitar). Youque&Fly su nedavno pobijedile na festivalu mladih talenata u Parizuu vrlo teškoj konkurenciji.

 

Veja

Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu studentskih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu i publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove. “Veja” dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenjem iste u moderniji aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 70-tak nastupa u Hrvatskoj ali i u susjednim zemljama. Članovi Veje su: Goran Farkaš: vokal, mih, violina, gajde, kaval, Saša Farkaš: gitara i perkusije, Marko Pernić: vokal, gitara, harmonika, Sebastijan Demark: bas gitara, Ljuban Rajić – cajon i Marijan Jelenić – inženjer zvuka. Od koncerata koji su im ostali u pamćenju izdvajaju nastupe na festivalu Ethnoambient u Solinu,TradInEtno u Pazinu te FolkHistria festivalu u Kopru, a nedavno su održali i prvu inozemnu turneju u Francuskoj a posebice se izdvojio nastup u najpoznatijem Jazz klubu u Parizu “New Morning” gdje su bili odlično prihvaćeni od publike i pohvaljeni od strane medija i struke.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.