TradInEtno: Čipkice i Veja rasplesali Pazin

tie_2_2013_4Vrlo uigranim i čvrstim nastupom ženski vokalni etno ansambl Čipkice sinoć su posjetitelje pazinskog kaštela povele na glazbeno putovanje. Vokalnim su izvedbama ispresijecanim glazbenim gostima pokušale u Pazin dovesti dašak Makedonije, Škotske, Francuske pa čak i afričkog otoka Reunion. Sudeći po aplauzima publike u tome su u potpunosti uspjele.

Vokalni etno ansambl Čipkice djeluje od 2008. godine od kada proučava tradicijsku glazbu ne ograničavajući se na geografski položaj. Surađujući s raznim stručnjacima iz pojedinih područja (sevdaha, balkanske, skandinavske i ostalih tipova glazbe) šire svoj repertoar i čest su gost raznih koncerata. Donedavna voditeljica Čipkica, renomirana glazbenica Lidija Dokuzović, dirigentsku je palicu prepustila Gloriji Lindeman koja uspješno nastavlja njenim stopama.

Osim glazbenih izleta u već spomenute zemlje, Čipkice su sinoć otpjevale i pjesme i iz Hrvatske. Koncert su započele istarskom tradicijskom pjesmom iz Ćićarije “Da bi znalo”, a nastavile su pjesmama “Goranin”, “Vrbica” i pozivom za kišu “Oj, Dodole” prije kojega su članice simpatično rekle da se odriču svake odgovornosti ako slučajno kišu i dozovu. Na pozornici su im se kroz pjesme pridružili Allan Skrobe na gitari, Nenad Kovačić (bendovi Naš Mali Afro Bend, Afion, Antenat) na cajonu i đembeu te Ivan Urkovski (bend Druyd) na kavalu.

Sat vremena energičnog vokalnog nastupa Čipkice su zaključile su pjesmom “Piero me tocca” koju su izvele zajedno s etno skupinom Veja, baš kao što su to napravili pred nekoliko mjeseci u televizijskom showu “Do posljednjeg zbora”.

Nakon petnaestak minuta pauze uslijedio je koncert pazinske skupine Veja, dobro poznate domaćoj, a nakon prošlogodišnjih turneja i europskoj publici. Ni Veja nije ostala sama na pozornici – već na drugoj pjesmi pridružile su im se članice Folklornog društva Pazin koje su osmislile koreografiju na njihovu pjesmu Črni orko, koju su po prvi puta uživo izveli zajedno.

Veja je odsvirala pjesme s njihovog novog albuma koji izlazi u sljedećih par tjedana, ali i neke od pjesama koje još uvijek mogu čuti samo u “live” izvedbama. Pun pazinski kaštel i domaća publika dali su im dodatnu energiju koju su im višestruko vratili kroz sat i pol svirke, a sam koncert nije ostavio ravnodušnim ni vjernu publiku, a ni one koji su Veju slušali prvi put.

Koncert je završen ponovnom zajedničkom izvedbom Veje i Čipkica kada su se svi zajedno spustili u publiku i otpjevali “Piero me tocca”.

Koncerti na TradInEtno festivalu nastavljaju se i večeras kada je na redu slovenska grupa Vruja.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.