TradInEtno: Emotivna večer uz IstradMarušić i Thomas and Guro

thomas_and_guro_2013Cijeli je tjedan TradInEtno festivala protekao u znaku glazbenih događanja isprepletenih plesnim radionicama, predavanjima s tradicijskim temama i projekcijama etno filmova, te je glazbeni završetak festivala logičan slijed događanja. Današnja nas je večer uvela u završnicu festivala koja će, sudeći po do sada prikazanom, imati itekako što ponuditi publici. No, krenimo redom.

Današnja večer započela je predavanjem dr. sc. Ivone Orlić na temu “Smotra folklora u Veneciji”. Na predavanju su uz prigodne fotografije predstavljeni svadbeni običaji Vlaha iz Baderne iz 1800. godine, prikazano je koje su instrumente svirali, kako su se mladenci oblačili i što su plesali. Predavanje je održano u kući za pisce.

U dvorištu kaštela koncertnu večer otvorio je Dario Marušić sa svojm projektom IstradMarušić. Ovaj je koncert ujedno bio i predstavljanje Dariovog novog CD-a istog naziva, a koji je, kako sam kaže, music for minotirites and losers. Da je ovo itekako zanimljiva glazba pokazao je večerašnji spoj tradicijske glazbe i modernijih zvukova i aranžmana. Tako su na pozornici osim mandoline, tambure, violine, cajona i basa bili i laptop i procesori zvuka.

Dario Marušić publici je poznat kao autor vlastite glazbe, ali i kao autor raznim drugim izvođačima. Večeras su mu se na pozornici pridružili Ljuban Rajić na cajonu, Saša Farkaš na gitari i mandolini, Goran Farkaš na tamburi i kao prateći vokal, te Gorast Radojevič na bas gitari. Zajedno su u nešto više od sat vremena odsvirali petnaestak pjesama, nakon čega su pozornicu velikodušno prepustili Thomasu i Guri, unatoč pozivima publike da se vrate i odsviraju još neku, uz objašnjenje da na festivalima na bis izlazi samo zadnji bend.

istradmarusic_2013

Iako malo poznati svjetskoj publici, Thomas i Guro dvoje su mladih glazbenika koji kroz svoje nastupe dokazuju da glazbu čine emocije. Ovaj Norveško-Švedski duo izvodi vlastite skladbe na violini i buzukiju. Pod utjecajem okoline u kojoj žive, svoju glazbu stvaraju i poklanjaju ju jedno drugome. Na večerašnjem su nastupu s lakoćom svoje osjećaje izražene pjesmama prenijeli publici, i to na sasvim drukčiji način nego što smo navikli slušati.

Sastavni dio večerašnjeg koncerta bilo je i često preštimavanje instrumenata kako bi se skladbe mogle izvesti, ali to nije nimalo smetalo publici jer su te pauze između skladbi bile ispunjene ugodnim objašnjenima njihovog rada i života, ali i raznim šalama što je publika srdačno pozdravila aplauzima.

Polaznici TradInEtno kampa u proteklih su nekoliko dana svirali na pazinskim ulicama, posjetili su vrtiće i razveselili štićenike doma za psihički bolesne osobe u Brkaču. Oni će svoje znanje prezentirani na finalnoj večeri sutra, 22. lipnja, u pazinskom kaštelu, s početkom u 21 sat. Biti će tamo i polaznici vokalne radionice i radionice KoloNaOkolo, a nakon njih nastupiti će hrvatska etno glazbenica Nina Romić sa svojim bendom.

thomas_and_guro_2_2013

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.