TradInEtno: Nastupio Seckou Keita, virtuoz na kori

Drugi dan TradInEtno festivala protekao je u znaku radionica s odličnim završetkom u obliku koncerta na kojemu je nastupila slovenska grupa Katice i senegalski svjetski poznati glazbenik Seckou Keita. No, krenimo redom.

Na drugom danu radionica obrađivale su se pjesme iz Francuske, Španjolske, Njemačke i Hrvatske. Voditelj radionica, Allan Skrobe, najavio je malo jači tempo, a rezultati su se mogli vidjeti već prvog dana kada su neki od polaznika otvorili izložbu Društva likovnih stvaratelja Pazin, odsviravši nekoliko pjesama. Dario Marušić održao je stručno predavanje u Kući za pisce na temu istarskog folklora. Jučer su svi polaznici radionica odsvirali nekoliko pjesama ispred pazinskog kaštela i time napravili uvertiru u ono što nas je čekalo tu večer.

Ženska vokalna skupina dolazi iz Akademske folklorne skupine Franca Marolta, a šira javnost ih je upoznala preko sudjelovanja na albumu Magnifica “Od srca do srca” (1993). Katice pjevaju tradicijske narodne napjeve iz svih krajeva Slovenije i iz krajeva slovenskoga etničkog prostora. Na koncertu su se predstavile pjesmama sa svoja tri izdana albuma, a u goste su pozvali i tri perkusionista, s kojima su izveli skoro sat i pol vremena programa. Tokom koncerta zahvalile su se Dariju Marušiću, autoru nekih od njihovih pjesama i vokalnom aranžeru.

Zvijezda večeri, Seckou Keita, došao je sa svojim bendom kojega čine glazbenici iz Senegala i Burkine Faso. Na pozornici su tako bili đembe, balafon, bubnjevi, bas gitara i kora (zapadnoafrička harfa), a povezujući emocije s energijom koja je cijeli koncert zračila s bine, Seckou nije nikoga u publici ostavio ravnodušnog.

Seckou Keita je glazbenik čija povezanost s korijenima vlastite tradicije i virtuoznost bilo na kori, bilo na perkusijama, osvaja zaljubljenike u zvuk i ritam zapadne Afrike, svoju je prvu grupu Coute Diomboulou osnovao je u dobi od dvanaest godina, a međunarodnu karijeru započinje 1996. nastupajući po festivalima u Norveškoj, Indiji i Kubi.

Na jučerašnjem koncertu nekoliko je pjesama izveo samostalno, većinu koncerta zajedno s bendom, a često mu se vokalno pridruživala i pjevačica koja se nije sramila plesati na sve Seickouve pjesme. Sam Seickou je za svoj instrument, koru, tokom koncerta rekao:  “jednostavno je, ovaj se instrument svira s dva palca i dva prsta”, međutim, nekoliko je solo dionica odsvirao toliko dobro da je i pazinska publika zapljeskala.

Nakon sat i pol svirke i izlaska na bis, bend se oprostio od publike i zahvalio im na dolasku, a posebno su se zahvalili Goranu i Saši Farkašu koji su ih pozvali i organizirali njihov dolazak i koncert na TradInEtno festivalu.

Fotogalerija: Subota, 2. lipnja

iPazin

© iPazin.net portal 2001. - 2024.