TradX showcase u Grožnjanu, Veja predstavlja Hrvatsku

veja_igoumenitsa_2012Traditional music Experience, ili skraćeno TradX, međunarodna je manifestacija koju svake godine organizira najveća svjetska glazbena udruga na svijetu Jeunesses Musicales International. Ove su godine za središte petodnevne glazbene manifestacije odabrali Grožnjan, a za predstavnike Hrvatske odabrali su pazinsku etno skupinu Veja.

Ovogodišnji TradX u svojem će dnevnom programu obuhvaćati predavanja, diskusije i radionice koje će voditi i moderirati stručnjaci i glazbeni pedagozi cijeloga svijeta. Tako su se na popisu našli Allan Skrobe (voditelj Ethno radionica), Dario Marušić (etnomuzikolog i glazbenik), Lee Higgins (profesor na Bostonskom sveučilištu), Jo Pratt (producentica i direktorica australskog multikulturalnog centra) i mnogi drugi. Večernji program sastoji se od nastupa bendova iz svih dijelova svijeta, a koji se bave istraživanjem tradicijske glazbe: Tamooz trio iz Irana, Dr. Slay & The Bail Out iz Kameruna, Were iz Zimbabwea, Pere Martinez iz Španjolske, Bogus iz Belgije i Veja iz Hrvatske.

Veja će na ovom koncertu, koji će se održati u Grožnjanu u srijedu, 9. srpnja, s početkom u 21:30 sati, pokazati sebi svojstven način povezivanja istarske tradicijske glazbe s modernim aranžmanima i instrumentima. Također, Veji će ovo biti prilika za predstavljanje svog prvog albuma Dolina mlinova pred raznim svjetski, glazbenicima i producentima, od kojih su neki već pokazali zanimanje za suradnju s Vejom.

Paralelno s TradX događanjem u Grožnjanu se odvija i Ethno Croatia radionica, koja okuplja glazbenike mlađe od 26 godina iz cijelog svijeta, a zadatak im je u tjedan dana jedni druge naučiti pjesme iz svojeg kraja, pod budnim uhom voditelja radionice Allana Skrobea.

Osim navedenog koncerta, Veja se sprema i za sudjelovanje u athene projektu, u kojemu će zajedno s uvaženim multiinstrumentalistom i etnomuzikologom Dariom Marušićem predstavljati Istru i Hrvatsku na koncertima u Španjolskoj i Italiji. Dario Marušić je uvelike pomogao Veji na njihovom debitantskom albumu, između ostalim poklonivši im jednu svoju pjesmu, po kojoj album i nosi ime. Dario i Veja zajedno će svirati na tri koncerta u athene projektu.

iPazin.net

2 komentara na “TradX showcase u Grožnjanu, Veja predstavlja Hrvatsku”

  1. d napisao:

    A kada je to?

    1. markop napisao:

      U srijedu, 9. srpnja, u 21:30.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.