Tragična sudbina planinarke na Učki

‘Subota je bila prekrasan jesenji dan, kao stvoren za idiličan izlet, planinarenje s obitelji i prijateljima … Desilo se to u trenu, korijen, skliski kamen, spuštanje, nepažnja i umor… Starija planinarka se prilikom spuštanja poskliznula na stazi, otkotrljala u provaliju i poginula’, objavio je HGSS na svojim stranicama.

HGSS je u subotu, 30. rujna alarmiran putem centra 112. Odmah po dojavi prema Učki su upućena desetorica najbližih gorskih spašavatelja . U početku akcije spašavateljima nije bila poznata sudbina unesrećene osobe obzirom da se tijelo nakon pada nalazilo na nepristupačnom mjestu. Dolaskom prvih spašavatelja na mjesto nesreće potvrdile su se najcrnje slutnje.

Nakon očevida tijelo nastradale osobe smješteno je u brdsku nosilju. Uz pomoć užeta i sistema Svetog Bernarda nosiljka s tijelom je izvučena iz kanjona te potom spuštena s planine. Običaj gorskih spašavatelja je da se nosiljka s tijelom pokojnika uresi zimzelenim vjenčićem ili grančicama, simbolom vječnosti, stoji na stranicama Hrvatske gorske službe spašavanja.

HGSS

© iPazin.net portal 2001. - 2024.