Tražili ste, sudjelujte: Javna rasprava na temu sporta u Pazinu

kosarkaski_kamp_2013_8Sukladno zaključku “održati posebnu raspravu o sportu sa svim ključnim akterima” sa četvrte javne rasprave o sektoru odgoja, obrazovanja i sporta u Pazinu, održane 21. listopada 2014. u okviru projekta “Pazi(n), proračun”, zadovoljstvo nam je pozvati vas na tematsku raspravu o sportu.

Rasprava će se održati u utorak, 11. studenoga 2014., s početkom u 18 sati u dvorani Istra u Spomen domu (mala koncertna dvorana).

Započet će kraćim uvodnim izlaganjima o modelu participativne izrade proračuna, o proračunu Grada Pazina, o položaju tematskog sektora unutar Proračuna, kao i o radu Zajednice sportskih udruga Grada Pazina.

Potom su prisutni građani i građanke dobrodošli postavljati pitanja, davati prijedloge i sugestije, odnosno raspravljati, a njihovi sugovornici bit će: Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti; Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun; te Armando Lušetić, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Pazina.

Cij rasprave je međusoban dijalog zainteresiranih strana, uz donošenje zaključaka kako unaprijediti sport i rekreaciju u Pazinu.

Dobrodošli!

Napomene:

– Link na pročišćeni tekst Zakona o sportu: http://www.zakon.hr/z/300/Zakon-o-sportu

– Zapisnici i prezentacije sa svih dosadašnjih javnih rasprava objavljeni su na proracun.pazin.hr

8 komentara na “Tražili ste, sudjelujte: Javna rasprava na temu sporta u Pazinu”

 1. kreativac napisao:

  Ima ki muda doć među ove i reć in da se u Pazinu previše love i energije troši na sport, a premalo na obrazovne, tehničke, kreativne, inovativne sadržaje?

 2. Anonimno napisao:

  Ima…..ti!

 3. suzij napisao:

  Jutros sam se ponovo pripremala za današnju tribinu o sportu pa bih htjela podijeliti neke uočene probleme kao dio podloge za raspravu. Naravno, ograđujem se jer vremena nisam imala mnogo i sve što sam uočila nastalo je pregledom dokumenata. Ne poznajem aktere, situaciju i scenu. Tako da neka opažanja mogu biti površna, jednostrana ili objektivnija nego da je situacija suprotna, ovisno o gledištu.
   
   
  Legitimacija interesa
   
   
  Zašto mi se ova tema učinila zanimljivom?
  S obzirom da Grad svake godine Zajednici sportskih udruga daje gotovo milijun kuna proračunskih sredstava za javne potrebe u sportu, a drugi milijun troše na održavanje sportskih objekata, nekako bi trebalo biti normalno da javnost zanima kako se tim sredstvima raspolaže. E sad, koliko će taj argument biti shvaćen, ne bih znala jer vrlo često kad se dirne u javna sredstva ili traži veću javnost rada, onda se zahtjev pokušava denuncirati prozivanjem za malicioznost, traženjem osobnih ili nekih drugih motiva i sl. Ništa od toga što se mene tiče, ovdje je riječ o pukom interesu zainteresirane građanke koja nešto malo kuži propise.
  Namjera mi nije prozivati, nego ponuditi neke prijedloge rješenja.
   
   
  Transparetnost rada ZSU
   
   
  Pretraživanjem neta nisam naišla ni na web Zajednice sportskih udruga (ZSU) Pazina, niti na informacije o njihovom radu i ustrojstvu na drugim stranicama, jedino sam na webu Grada naišla na Statut ZSU (uf) i stari Zakon o sportu na linku “Novi zakon o sportu” (?!) te Pravilnik o nagradama. Zapravo sam tražila Pravinik o kriterijima i dodjeli sredstava udrugama u sportu, ali ga nisam našla.
   
  No, prema članku 5., st.2. Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI), Zajednica sportskih udruga spada pod definiciju “tijela javne vlasti” i dužna je javno objavljivati informacije o svome radu, npr. opće akte, odluke, proračun i izvještaje, dnevne redove i zapisnike sa sjednica službenih tijela, natječaje itd. (vidi članak 10. ZPPI).
   
  Dakle, po meni bi jedan od problema bila netransparentnost ZSU i kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama. Većinom se takav problem manifestira iz neznanja i nepoznavanja propisa, kao i nasljedstva koncepta tajnosti upravljanja, pa samim time i raspolaganja proračunskim sredstvima.
  Stoga, mislim da bi rješenje bilo da ZSU sve važne dokumente učini javnima i dostupnima, barem na webu Grada, ako (dok) nema svoj.
   
   
  Kvaliteta rada bez Strategije?
   
   
  Državna revizija koje je 2013. bila u ZSU (http://www.revizija.hr/izvjesca/2013-rr-2013/03-neprofitne-organizacije/01-sportske-udruge/zajednica-sportskih-udruga-grada-pazina.pdf) kaže: “Grad ni Zajednica nisu donijeli viziju niti strategiju razvitka sporta kojim bi se utvrdili ciljevi i zadaće sporta, iako je 2007. dana preporuka unutarnje revizije Grada da Zajednica u suradnji s Gradom izradi Strategiju razvitka sporta u Gradu, odnosno temeljne smjernice razvoja gradskog sporta iz kojih proizlaze programski ciljevi i kriteriji za vrednovanje programa/projekata sportskih udruga.”
  Tada se (dakle, 2013.) ZSU Reviziji očitovalla ́da će predložiti Gradu zajedničko donošenje vizije i strategije razvitka sporta na području Grada.
   
  Je li se takav prijedlog dogodio? Zbog čega svih ovih godina nije nastala jedna takva strategija. Znam da mnogima izrada strategija, planova i sl. dokumenata zvuči nepotrebno, ali ti dokumenti imaju svoju važnost i težinu. Ako ZSU Gradu predlaže javne potrebe u sportu za 2014. ili 2015. godinu, na osnovu čega se te potrebe iskazuju ili procjenjuju? Kako evaluirati da li su javna sredstva utrošena potrebito i racionalno ako ne znamo odgovor na pitanje da li te javne potrebe zadovoljavaju interese i potrebe građana koji se bave sportom i kako te javne potrebe eventualno unaprijediti? Dakle, takvi dokumenti koji se mnogima čine bezveze potrebni su da bi se moglo imati nekakvu referentnu točku za planiranje i izvršavanje, ali i procjenu uspjeha i rezultata. (Naravno, ovo spomenuto se često ne radi pa samim time ti dokumenti nemaju značaj, ali ako poželite to raditi, a nemate dokumente, onda ste nigdje.)
  Rješenje bi bilo da se krene u izradu Strategije.
   
   
  Pravilnik o uvjetima i kriterijima za financiranje programa udruga
   
   
  Kako na netu nisam našla Pravilnik, a ne da mi se gnjavit ljude okolo jer bi taj Pravilnik trebao biti lako dostupan, citiram Reviziju iz 2013.:
  “Početkom listopada 2009., donesen je Pravilnik o uvjetima i kriterijima za financiranje programa udruga Grada, kojim su uređeni kriteriji i način vrednovanja programa rada sportskih udruga u cilju sufinanciranja njihove djelatnosti, te nova kategorizacija sportova kojom su određeni kriteriji za kategorizaciju i bodovi. Određeno je šest kriterija za kategorizaciju sportova, od kojih se prvi odnosi na broj registriranih takmičara. Sljedeći kriteriji su rad s mlađim kategorijama i broj registriranih natjecatelja do 18 godina, broj ekipa u redovnom natjecanju i broj licenciranih trenera u klubu, razvijenost sporta u državi (broj klubova i sportaša), tradicija sporta u gradu i regiji, te sportska kvaliteta i tradicija rezultata u gradu i u regiji.”
   
  Osobno mi se, nakon čitanja Zakona o sportu, takvi kriteriji ne čine objektivni, a na protekloj raspravi vijdeli smo da neke udruge smatraju da je neprimjenjiv na brojne udruge i sportove, jer pogoduje velikim i klasičnim sportovima poput nogometa.
  No, ono što je po mome mišljenju još jedan važan problem jest favoriziranje natjecateljskog sporta, a što se dalo naslutiti i prilikom problema korištenja dvorane jednoj od udruga koje se bave djecom, uz opaske kako ligaški sportovi imaju prednost. Da, možda imaju sukladno tom Pravilniku, ali sukladno Zakonu o sportu prioritet su djeca, invalidi i nadareni sportaši. I nigdje se ne spominje da su djeca u ligaškim sportovima važnija jer poanta sporta nije jedino natjecanje, dapače, važno je baviti se sportom zato što se u tome uživa i razvija koncept zdravog odnosa prema sebi, svom tijelu i duhu, kao i prema drugima u zajednici kroz suradnju, toleranciju, zabavu i sl.
   
  No, nije taj Pravilnik jedini dokument koji izaziva negodovanje. Pitanje je i da li je udrugama, ali i pazinskoj javnosti jasno kojim se kriterijima utvrđuje i korištenje sportskih objekata od strane udruga u sportu, kao i koje troškove snose pojedini korisnici, a koje udruga, koje ZSU. Neke od tih pravila spominje i već citirana Revizija, a neki su se pokazali potrebitim tijekom vremena (korištenje prostora).
  Rješenje bi bilo da ZSU donese kriterije za sva ključna područja interesa i rada udruga, koja su usklađena s propisima, ali i zahtjevima većine udruga na području Pazina.
   
   
  Skupština ZSU i udruge
   
   
  S obzirom na nezadovljstvo dijela udruga, članica Skupštine ZSU, osobno mi nije jasno zbog čega ne koriste svoje prava iz Statuta. Imate članke 24. i 41. koji vam daju pravo pitanja, iniciranja, predlaganja, razmatranja, odlučivanja…
  Također, Grad nije nadležan za brojna pitanja koja muče udruge u sportu, ta pitanja trebaju se postaviti Zajednici. Za njen rad odgovorna su tijela i pojedinci, ali svaki član Skupštine nosi dio svoje odgovornosti za kvalitetu i način rada ZSU.
  Dakle, sukus svega je da Zajednicu ne čine niti predsjednik, niti tajnik, već 35 jednako i istovjetno odgovornih udruga. Tako da pojedinci ne bi trebali biti gromobrani za sve probleme.
   
   
  p.s. Molim da ovaj tekst shvatite kao poziv na dijalog i argumentiranu raspravu, sa što manje emocija i optuživanja. Bilo bi dobro da osim o problemima (koje vi ne morate vidjeti kao ja, ili vidite neke druge), što više zajedno razgovaramo o rješenjima i tome kako unaprijediti situaciju.

  1. tehniko napisao:

   Mene zanima da li je to rasprava kako unutar sportskih udruga i aktivnosti raspodjeliti već predviđeni novac ili se priča o tome koliko dati sportu? Jer u ovom prvom slučaju nitko osim sportaša nema što tamo uopće tražiti.

   A svi koji imaju ikakve veze sa sportom morali bi znati da će grad idućih 30 godina otplaćivati dvoranu plus daviti milijun kuna godišnje za njen “hladni pogon”. Ti iznosi za nekoliko redova veličine premašuju sve tehničke i obrazovne aktivnosti. Ako je Pazinu prioritet odgajat “bedaste i jake”, onda smo na pravom putu. Žalosno.

 4. suzij napisao:

  “Mene zanima da li je to rasprava kako unutar sportskih udruga i aktivnosti raspodjeliti već predviđeni novac ili se priča o tome koliko dati sportu? Jer u ovom prvom slučaju nitko osim sportaša nema što tamo uopće tražiti.”
   
  Ne slažem se s ovim stavom. Svi imaju pravo doći. Sredstva s početka priče su sredstva svih građana, a ne sredstva sportaša. Kao što svatko ima pravo debatirati o kulturi, odgoju ili gospodrastvu, tako može raspraljati i o sportu, o tome kako učinkovitije i transparentnije dodjeljivati sredstva i pomagati udruge.
   
  I ne, to nije rasprava na kojoj će se raspravljati koliko kojoj udruzi jer to nije naš posao. Za to postoje kriteriji, a mi možemo raspravljati koliko su oni fer ili objektivni.

 5. strategija napisao:

  Ovaj skup mora donijeti smjernice o budućem funkcioniranju ZSU Pazin. Očito je da u vodstvo ZSU nisu uključene osobe koje znaju što i kako. Strategija i ostali dokumenti su “zakon” u radu takve institucije. Članovi Skupštine imaju obavezu staviti sve na svoje mjesto.

 6. tehniko napisao:

  Koliko ima udruga u Pazinu? Kolike od njih su sportske, a kolike ostale? Ostalih, pogotovo edukativnega tipa ima toliko malo (jedna?) da nema nikakve šanse prema tolikim ostalima, tu je preglasavanje očito. Taj nesrazmjer more preokrenut jedino Vijeće, Gradonačelnik ili ne-zna-ki-već ima malo bolji osjećaj za budućnost ovega grada i mladih generacija.

 7. politka napisao:

  Ovo je formalnost. O čemu da debatiramo ako glavnu riječ za ZSU vodi IDS-ovac (Lušetić)? Di je tu objektivnost, nepristranost, pravednost? Pa oni se stranački dogovoraju ono ča im je populistički interesantnije, a ne ča je objektivno bolje.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.