Treće izdanje Festivala pašte u Žminju ispunilo očekivanja!

Protekli je vikend u Žminju vrvio posjetiteljima svih dobi, koji su stigli Zad kaštela, ne bi li uživali na  3. izdanju dvodnevnog Festivala pašte.

A kuhinja je u Žminju doista i u subotu i nedjelju radila punom parom; pripremajući silna jela od tjestenine/pašte i raznih priloga, sve na tradicionalne načine. Vidjeli smo i kušali i suvremenu gastronomiju te drugačiju interpretaciju tjestenine u našim tanjurima, baš kako su i obećali organizatori iz TZ Žminja.

Istarski festival pašte, kako se i vidjelo po silnoj domaćoj i stranoj publici svih dobi; manifestacija je za cijelu obitelj. I da niste apsolutni ljubitelj tjestenine, Zad kaštela ste zasigurno mogli pronaći brojne izlagače sa bogatom ponudom koja je zaokupila pažnju gastroljubaca; bilo je tu pršuta Jelenić, sira Latus, vina Benazić, Miro tartufa,  Zelene iz Pule,  šankova sa osvježavajućim pićima, kutak za djecu sa animacijom, štandova sa nakitom i hand made dekoracijama, zdravih domaćih prehrambenih proizvoda, svirke uživo – sinoć dua Blondes iz Rijeke… Boravak i šetnja u starom gradu Žminju uz crkvu sv. Mihovila, dvije šterne, kulu i Čakavsku kuću , nagrada su sama po sebi…

Moglo se i pogledati kako se na tradicionalan način izrađuju pljukanci i fuži te ostala domaća pašta, ugrabiti koji provjereni recept i sve kušati po cijeni od 20,00 kn za izvanredan pijat. Redovi se za paštu nisu smanjivali tijekom čitave večeri, a posjetitelji su se neprestano vraćali po još. Razne vrste tjestenina, priloga koji se sljubljuju s paštom, domaćih autohtonih proizvoda, predstavit će neki poznati ali i neki novi proizvođači. Upoznajte i tradicionalne lokalne proizvođače koji već dugi niz godina nastupaju na lokalnom tržištu ali i šire s vrhunskim proizvodima prepoznatljive kvalitete.

“Održavanje manifestacije Istarski festival pašte u Žminju je vrlo važno kako bi prikazali mlađim naraštajima kako se nekad mijesila pašta, kako se obrađivalo žito te da sačuvamo recepture i tradiciju izrade pašte kako su je izrađivale naše none,”  naglasio je načelnik Općine Žminj Marko Križman.

Program, koji je u subotu i nedjelju počinjao u 18 sati sve do 24 sata pokazao se punim pogotkom. Ljetne žminjske večeri 3. Festivala pašte doista su oduševile.  Nastupili su tako članovi Učeničkog kulturno-umjetničkog društva Mladice iz OŠ Vladimir Gortan iz Žminja, Dječji vrtić Rapčići i Žminjske mažoretkinje. U subotu se moglo kušati žgvacet od boškarina i kokoši s fužima i njokima koje je pripremao chef Pino Kuhar, a Agroturizam familije Ferlin pripremao je makarune sa škorupon. Tijekom oba dana u Gastro showu kuhao je i chef Ljudevit Sabo te Lovačko društvo Zec Žminj. Uz njih su velikom kuhinjom prošli kao gosti i pripremali specijalitete i žminjski ugostitelji i agroturizmi, izlagači, poznati kuhari…

Moglo se također i pogledati pokazno “makinanje po starinski”. Spod kaštela, na livadi ispod crkve, gledala se izložba starih strojeva za žetvu i obradu žita. Vlasnik Jože Tomišić i njegov tim pokazali su će kako se nekad dolazilo do žita koje je život značilo.

U nedjelju s početkom u 20 sati održano je i stručno predavanje u Čakavskoj kući. Prehrambene smjernice i zastupljenost ugljikohidrata u jelovnicima objasnila je mag.nutr. Silvia Križanac u svojem predavanju pod naslovom „Bilo kuda – pašta svuda“.

Radionice za najmlađe bile su silno aktivne, zabavne i šareno mjesto gdje su djeca mogla provesti dio dana te naučiti nešto novo uz nadzor odgajateljica. Vodile su ih tete Marica i Jadranka iz Dječjeg vrtića Rapčići. U radionicama za odrasle svoje vještine pokazale su Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus.

Za nezaboravan glazbeni doživljaj u Žminju pobrinuo se u subotu Cool Jazz Quartet, dok je u nedjelju atmosferu zagrijao ženski bend The Blondes. Direktorica TZO Žminj Lenka Šajina nije sinoć krila zadovoljstvo 3. izdanjem Festivala pašte, rekavši kako su zagrijavanja za iduću godinu već u punom jeku.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.