Tri biciklističke utrke najavljuju proljeće u Istri

Ožujak je bez dvojbe biciklistički mjesec u Istri. Početak proljeća ove godine najavljuju čak tri biciklističke utrke, “Trofej Poreč“, “Istarsko proljeće“ te nova utrka “Trofej Umag“. Na tragu prvobitne ideje da ove biciklističke utrke budu sveistarski biciklistički projekt koji bi uz iznimno sportski događaj bio i motiv da cijela Istra postane prava biciklistička destinacija u kojoj bi vrhunski sportaši održavali svoje pripreme, a biciklistički amateri boravili u Istri kao turisti.

„To je Istra već i sada, a vjerujemo da uključivanjem ostalih gradova i općina unutar Istre možemo ostvariti vrhunski biciklistički proizvod.“ – javljaju organizatori, BK Meridiana Kamen Pazin.


Između tartufa i Mirne, nadgledani očima Velog Jože – Istarsko proljeće 2012

Biciklističke utrke imaju specifičnu vrijednost koja ih izdvaja od ostalih sportskih natjecanja.

Održavaju se na cestama koje se obično pružaju uzduž atraktivnih predjela. Ne slučajno, tri najveće biciklističke utrke na svijetu, Tour, Giro i Vuelta organiziraju se u turističkim velesilama Francuskoj, Italiji i Španjolskoj koje su prepoznale sjajne mogućnosti biciklizma za vlastitu promociju. Biciklističke utrke sigurno spadaju u najgledanije sportove uživo u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji te zemljama Beneluksa.

Da se podsjetimo dolaska biciklističke utrke “Giro d’Italia” u Hrvatsku 2004. godine koji je bio apsolutni uspjeh. Kako u organizacijskom, tako i u promotivnom te svakom drugom smislu. Četrnaesta etapa, vožena od Trsta do Pule u dužini od 175 km s ciljem na pulskoj rivi nakon dva kruga od po 6,5 km oko grada, bila je jedna od najposjećenijih na Giru one godine što se gledatelja uz stazu tiče.

Ukupno oko 80 tisuća gledatelja nalazilo se duž čitave trase od graničnog prijelaza Požane, pa preko Buzeta, Cerovlja, Pazina, Rovinja, Vodnjana, Fažane do Pule, gdje se na ulicama okupilo oko 40 tisuća posjetitelja koji su popratili prolazak sudionika Gira. Nitko od sudionika ovog spektakla nije mogao suzdržati svoje oduševljenje doživljenim. (izvor: sportski.net.hr)

Neprestana promjena krajolika, kao i brojnost biciklista (150-200) koji se izmjenjuju u kadrovima, čini biciklističke utrke neprestano drugačijima i stoga iznimno zanimljivim za praćenje.

„Trofej Umag – Umag Trophy“ Kategorija UCI 1.2, 06.03.2013.

Trofej Umag je jednodnevna utrka međunarodnog kalendara UCI-a rangirana kao 1.2 i na kojoj mogu nastupiti profesionalne Kontinental ekipe, Nacionalne reprezentacije, Regionalne reprezentacije i klubovi. Ove će godine biti održana po prvi puta.

„Trofej Poreč – Poreč Trophy“ Kategorija UCI 1.2, 10.03.2013.

Trofej Poreč je jednodnevna utrka međunarodnog kalendara UCI-a rangirana kao 1.2 i na kojoj mogu nastupiti profesionalne Kontinental ekipe, Nacionalne reprezentacije, Regionalne reprezantacije i klubovi. Ove će godine biti održana u 11 izdanju.

„Istarsko Proljeće – Istrian Spring Trophy” Kategorija UCI 2.2, 14.–17.03.2013.

Biciklistička utrka Istarsko Proljeće je utrka u međunarodnom kalendaru UCI-a rangirana kao 2.2, koja je nastavak na utrku Jadranska magistrala koja se vozila u 46 izdanja, ove godine u 9 izdanju. Etapna utrka koja koja se sastoji od prologa i 3 etape i koja se kao Trofej Umag i Trofej Poreč boduje za Europa tour koji je bitan jer bodovi koji se osvoje na Europa tour-u određuju broj vozača koji mogu startati na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Ova je utrka u terminu nakon zimskih priprema tako da je izuzetno dobro prihvaćena od mnogih klubova i nacionalnih saveza. Klubovi dolaze iz cijele Europe, a do sada su bile i dvije Japanske ekipe. Na ovoj utrci nastupio je i Yaroslav Popovych koji je 2003. bio treći na utrci Giro d` Italia, a 2005 godine najbolji mladi vozač na utrci Tour de France član ekipe “Discavery Channel”, kao i norvežanin Boasson Hagen koji je pobjedio 2007. Istarsko proljeće a koji je 2008 godine ostvario 13 pobjeda na Pro Tour utrkama uključujući i dvije etapne pobjede na Giro d` Italia (Od Pazina do Wevelgema). Prošle je godine nastupio i danac Michael Rasmussen dvostruki pobjednik etapa na Tour de France, kao i mlada reprezentacija SAD-a.


Boasson Hagen – (Od Pazina do Wevelgema)

Ostali koji su nastupili u Istri su i Alexander Kristoff (Norveška) koji je prošle godine osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Trenutno možda i najbolji američki biciklist – Tejay Van Garderen pa Slovak Peter Sagan – jedan od najtalentiranijih mladih biciklista na svijetu koji ima već i impresivne rezultate iza sebe.

Mnogim mladim vozačima, a pogotovo slovenskim (npr. Borut Božič, Marko Kump, Kristijan Koren) je to prilika da se dokažu i nametnu kako bi ih vrbovale Pro tour i druge profesionalne ekipe iz Europe i Svijeta.

Također treba spomenuti i hrvata Roberta Kišerlovskog koji vozi za jednu od najboljih momčadi na svijetu Team Radioshack Leopard Trek te je najavljen kao vođa momčadi za ovogodišnji Giro. Uz njega se kroz utrke u Istri nametnuo i Kristijan Đurasek koji vozi ovu sezonu za Team Lampre – Merida.

Kako se „Istarsko proljeće“ vozi na području Istre, te na pripreme dolazi veliki broj profesionalnih i rekreativnih vozača, istarski hotelijeri ostvaruju oko 5.000 noćenja. Kroz utrku se ostvaruje velika promidžba istarskog i hrvatskog turizma koji obuhvaća nove trendove zdravog života, sporta, ekologije.


Uspon na Motovun – Istarsko Proljeće 2012

Osim direktne koristi, ove utrke omogućuju kontakt sa cijelim biciklističkim Svijetom, te se za utrke osim biciklističkih ekipa zanimaju domaće i strane TV kuće, tiskovni mediji, kao i razni internet portali, naši i strani, koji pišu i objavljuju reportaže vezane uz biciklizam od kojih su najgledaniji cyclingnews.com i tuttobiciweb.it .

Biciklizam u Istri sigurno ima svoje mjesto i ogroman potencijal kao vrhunski biciklistički proizvod. Krajolik je savršen, klima također za pripreme, a pogotovo za momčadi sjevernijih država. Ostaje samo pitanje da li će se gradovi, općine, županija te država to prepoznati te podržavati i dalje.

iPazin.net / BK Meridiana Kamen Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.