Tri dobne granice TV-gledatelja

Stop 16Televizijske postaje uskoro će, radi zaštite maloljetnika, svoje programske sadržaje morati označavati jednom od tri kategorije koje određuju vrijeme prikazivanja te dob ispod koje maloljetnici ne bi smjeli gledati neki sadržaj. Pravilnikom su se odredile tri dobne granice – 12, 15 i 18 godina.

Programski sadržaj obilježen oznakom “18” neće se smjeti prikazivati prije 23 sata, s oznakom “15” prije 22 sata i “12” prije 21 sat. Nakladnici će biti dužni prije emitiranja programskog sadržaja iz pojedine kategorije navesti pisano upozorenje u trajanju od deset sekundi te osigurati da takve sadržaje cijelo vrijeme bude moguće prepoznati uz pomoć odgovarajuće oznake u gornjem kutu ekrana.

Pod programskim sadržajima koji bi mogli ugroziti razvoj maloljetnika podrazumijevaju se sadržaji s prizorima pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora, prizora zloporabe opijata i drugi ugrožavajući prizori.

Jesu li nakladnici odgovarajuće označili sadržaje, pratit će Agencija za elektroničke medije. U slučaju nepridržavanja obveza podnosit će se prekršajna prijava na temelju Zakona o elektroničkim medijima, a kazna može biti do milijun kuna.

Vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.