Trojka iz Ruhci osvojila 4. mjesto na Europskom prvenstvu

Prošlog tjedna, od 22. do 26. studenog, na Cipru je održano 10. Europsko prvenstvo u nogotenisu za seniore i 2. Europsko prvenstvo za žene. Nicossija je ugostila najbolje nogotenisače iz Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Moldavije, Sjevernog Cipra, Irske, Turske, Slovačke i Hrvatske. Na prvenstvu nije sudjelovala Češka, svjetska velesila tog sporta koja uz jaku Francusku i još neke zemlje nije poslala svoje predstavnike zbog neslaganja sa Svjetskom nogoteniskom federacijom.

Boje Hrvatske reprezentacije branili su Marko Senta i Ivan Plechinger (NTK Donji Miholjac), Domagoj Zatek (NTK Dinamo), Marko Rusac, Nenad Cvitan i Davor Rusac (NTK Ruhci). Zbog nemogućnosti odlaska izbornika reprezentacije Renata Cvitana, Hrvatsku je na prvenstvu vodio Dubravko Zatek. Hrvatski reprezentativci ponovili su odlične rezultate postignute na prošlom Svjetskom prvenstvu osvojivši dvije brončane medalje i jedno četvrto mjesto.

Broncu u singlu osvojio je Marko Senta. Senta je u skupini bio bolji od ciparskog i makedonskog predstavnika, a poražen je od Mađara Isztvana Pozderke. U polufinalu je poražen od rumunjskog predstavnika, a u borbi za 3. mjesto sa 2:0 (11:6, 13:12) pobijedio je Moldavca Maxima Leghezina. Europskim naslovom okitio se Rumunj Georgel Bobisa.

U paru su nastupili Senta, Plechinger i Zatek i na kraju osvojili treće mjesto. Nakon početnog poraza od Mađara uslijedile su pobjede protiv Moldavije i Sjevernog Cipra što im je donijelo drugo mjesto u skupini i Rumunje u polufinalu. Rumunji u čijim redovima nastupila legendarni Florin Purice pokazali su se nepremostivom preprekom za Hrvatsku koja je u borbi za treće mjesto s 2:0 (11:9, 11:5) pobijedila Makedoniju. Zlato su uzeli Rumunji pobijedivši Mađarsku u finalu.

Istarske uzdanice Marko i Davor Rusac te Nenad Cvitan su uz Sentu, Plechingera nastupili u triplu. Hrvatska je bila uvjerljiva u skupini gdje su sa po 2:0 pobijedili redom Irsku, Moldaviju i Slovačku. U polufinalu su naletjeli na Rumunjsku koja se ponovo pokazala prejaka za Hrvatsku. Borba za treće mjesto donijela je pravu dramu. Makedonija je osvojila prvi set, a Hrvatskoj je pripao drugi. U trećem setu Makedonci pokazuju više koncentracije i uzimaju jedino svoje odličje na prvenstvu. Nakon dva poraza u finalima, Mađari su se okitili zlatom u triplu. Valja spomenuti da je za Mađarsku nastupila još jedna legenda nogotenisa Tamas Pal.

Nenad Cvitan nije krio oduševljenje još jednim uspješnim nastupom na velikom natjecanju. „Sve u svemu bilo je jako dobro i zanimljivo. Dobro smo odigrali i ponijeli kući još jedno lijepo iskustvo. Organizacije je bila stvarno na visokoj razini i svi su bili zadovoljni uvjetima za igru, smještajem i hranom. Suigrači su također dosta zadovoljni nastupom i dojmovima sa Cipra“.

Kakvi su planovi za budućnost?

-Mi ćemo nastaviti raditi i trenirati te se nadamo da ćemo izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se sljedeće godine održati u Indiji ili u Češkoj. Cilj nam je što bolje pripremiti se za turnire koji će se sljedeće godine održati u Zagrebu i Donjem Miholjcu, a u planu imamo i organizaciju jednog turnira u Pazinu; rekao je Cvitan.

Predsjednik Nogoteniskog kluba Ruhci, Vedran Cvitan rekao nam je kako je zadovoljan nastupom svojih klupskih kolega i suigrača. „Naši igrači su na prvenstvu bili nominalno treća reprezentacija iza Mađarske i Rumunjske koje imaju puno veću tradiciju tog sporta i puno više utakmica u nogama.“. Bilo kako bilo, ne događa se svaki dan da iz malog istarskog sela trojca sportaša igraju na Europskom prvenstvu.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.