Trostruko više struje, upola manji utjecaj na okoliš?

jakovcic2-niketic.jpgDva su sata u Pazinu o gradnji zamjenskog bloka plominske termoelektrane na ugljen, TE Plomin 3, vrijedne 800 milijuna eura (uz korištenje postojeće infrastrukture od pristana do dimnjaka), u ponedjeljak razgovarali župan Ivan Jakovčić i suradnici te čelnici Labina i općina Labinštine s delegacijom HEP-a, koju je predvodio predsjednik Uprave Leo Begović.

Na presici održanoj bez predstavnika HEP-a župan je izvijestio da im je HEP predstavio projekt, u 2011. bi trebalo izabrati izvođača radova i vjerojatno partnera s kojim će HEP ući u taj posao po kojem bi se u TE Plomin 3 proizvodilo 500 megavata struje, što je optimalno za sustav koji HEP ima. Nova službena informacija iz vodstva HEP-a, koju je župan višekratno ponovio, je da će se proizvodnja struje u Plominu utrostručiti, a da će štete po okoliš biti upola manje od sadašnjih.

– Želimo graditi povjerenje s HEP-om, ali iz prošlosti postoji nepovjerenje, rekao je Jakovčić te odmah najavio da će se zatražiti drugo pa i treće mišljenje od domaćih i stranih stručnjaka vezano za HEP-ove tvrdnje oko zaštite okoliša, odnosno studije zaštite okoliša za zamjensku TE Plomin 1, koja je najavljena za prvu polovinu 2011. Naknadno će biti dogovoreno tko će platiti tu studiju ili studije.

– Bez tog drugog, pa vjerojatno i trećeg mišljenja, nećemo ući u posao, poručio je župan. Na naše pitanje što ako se utvrdi da informacije HEP-a nisu točne, Jakovčić kaže da će se u tom slučaju ići do kraja jer oko toga nema kompromisa, ali nije htio pojasniti što to konkretno znači.

Uz najavu da će se angažirati stručnjaci za dodatne konzultacije oko utjecaja na okoliš također je vodstvu HEP-a jasno dano do znanja da će primarni partner za razgovore Županiji i Labinštini biti vlasnik HEP-a – država, odnosno Vlada. Razlog za to je taj što je 90-ih HEP prevario Istru i umjesto obećanih 20-ak na Labinštini su realizirana tek dva, tri projekta.

Na razgovoru je istaknuto da se želi čuti i poštivati mišljenje građana Labina i Labinštine, posebno onih iz Plomina i općine Kršan jer tu će biti najviše koristi, ali i štete od te investicije. Župan ističe da želi podijeliti odgovornost s drugima jer i na Labinštini postoje zahtjevi da se omogući ulaganje u plominske termoelektrane.

Župan je ponovio da Županija i Labinština žele da partner HEP-u bude rovinjski Adris te traže da HEP uvaži činjenicu da u Istri postoji tvrtka koja želi ući u taj posao.

– Adris je za nas najpoželjniji partner, veli župan. Na novinarsko inzistiranje da pojasni taj stav, Jakovčić kaže da se tu radi o zaštiti istarskih regionalnih interesa jer zašto bi se profit Adrisa ulagao drugdje ako se to može učiniti u Istri. Iako se već govorilo o zajedničkoj tvrtki Adrisa i Županije, Jakovčić je rekao novinarima da postoje razni modeli partnerstva – od uključivanja Županije kroz IRENA-u ili obeštećivanja onog tko će u to ući, spomenuvši fond za istarske projekte, ali je ujedno podsjetio i da Adris još nije u igri s HEP-om.

Novinare je zanimao i ugljen kao energent, iako se godinama u Istri inzistira na plinu, prikupljene su za to tisuće potpisa građana koji su bačeni u vjetar. Jakovčić je odgovorio da postoji velika vjerojatnost da će TE biti na ugljen iako bi on osobno volio da bude na plin kao i dio građana.

– Istarska županija je dala do znanja da preferira plin iako smo svjesni da je Plominski zaljev namijenjen za TE na ugljen. Svjesni smo da Vlada i Sabor tu odluku vjerojatno neće promijeniti, rekao je Jakovčić te opet ponovio tvrdnje iz HEP-a da će štete na okoliš, iako će proizvodnja struje biti utrostručena, biti upola manje. “Je li to točno, ne znamo”, veli župan, ali ako nije, potpisi građana bit će važni. (S. BENIĆ)

Solarna elektrana kod Zračne luke Pula?
Župan je HEP-ovcima najavio da će u Prostornom planu Županije biti predviđena solarna elektrana gdje je HEP indirektno partner te je zatražena je podrška HEP-a za projekte obnovljivih izvora energije. Odgovarajući na upite novinara otkrio je da se rade preliminarna istraživanja oko Zračne luke Pula za solarnu elektranu budući da tamo ima puno poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, od čega je dio neplodan.

glasistre.hr

2 komentara na “Trostruko više struje, upola manji utjecaj na okoliš?”

 1. rakwool napisao:

  Jakovčić: Borit ćemo se protiv Plomina na ugljen

  Gostovanje u Labinu župan Ivan Jakovčić iskoristio je za osvrt na aktualnu pripremu državne energetske strategije koja je pred javnom raspravom, s obzirom na to da se vladajuća stranka ovih dana opredijelila za dvije elektrane na ugljen, izostavljajući izgradnju nuklearke.

  – Želim jasno poručiti da ću se, dok sam župan, svim sredstvima boriti protiv termoelektrane Plomin III na ugljen. Naravno da trebamo izvore energije, ali ne može teritorijalna zastupljenost u njenoj proizvodnji toliko biti na zapadu, na štetu tamošnjeg okoliša, dok je istočni dio države pošteđen. Pomirili smo se s tim da nam plominska »jedinica« i »dvojka« štete jer ih trebamo, ali Županijsko poglavarstvo će kroz svoj program poticati veće korištenje obnovljivih izvora energije, tražeći pritom suradnju s HEP-om. Vjetra i sunca imamo, s takvim smo izvorima dobri za 15-20 godina, zaključio je Jakovčić.

  http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=46479&Itemid=205

 2. RadikalniUmjerenist napisao:

  Trebalo bi zabranit političarima da govore o stvarima o kojima nemaju pojma….

  peace V

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.