Trviž – mala Švicarska u srcu Istre: nezaposlenih nema, nedostaju im radnici

Trviž, mjesto u središnjoj Istri između Pazina i Motovuna, ima oko osamsto stanovnika, a čak blizu 70 gospodarskih objekata, obrta i poduzeća. Nezaposlenih nema, nego nedostaje radne snage, a u područnoj je osnovnoj školi osamdeset đaka.

U crkvici Svetog Petra i Pavla iz 11. stoljeća, na zidu je sačuvan obris freske. Lik na fresci najstariji je, a dječak Lovro jedan od najmlađih stanovnika Trviža.

Najveće su građevine u mjestu devetnaestostoljetna crkva sa zvonikom, te škola. Selu koje danas izgleda tiho i idilično, u prošlosti nije nedostajalo napetosti. Nalazilo se na samoj granici. Naime sam Trviž, odnosno kaštel Trviž je bila zadnja granica tog pazinskog grofa prema tadašnjoj mletačkoj Istri, poznati confinum, i to je ta međa, koja se inače naziva Čiža, jedan turcizam koji upravo označava tu granicu,  objašnjava Željko Mrak, predsjednik Mjesnog odbora Trviž.

U podnožju nekadašnje granice, danas stoji najambiciozniji turistički projekt u Trvižu, resort s hotelskim sobama, bungalovima, i kampom, koji može primiti ukupno 50 osoba.

Ovdašnji gosti ne vole gužvu gradova na obali, i radije se bave biciklizmom, penjanjem i šetnjama po centralnoj Istri. Čak i za Istru, regiju s natprosječno visokim BDP-om, Trviž je mala Švicarska, donosi Slađana Bukovac u prilogu HRT-a.

U Trvižu i okolici posluju i brojni stolari, kamenoklesari, prerađivači mesa, i građevinske tvrtke. Bave se stočarstvom, vinarstvom, i povrtlarstvom. Nakon što su pobrali rajčice, krastavce i paprike, obitelj Zović u 2000 četvornih metara staklenika uzgaja krizanteme. Tako će imati posla sve do studenog. A ovo je zahtjevno cvijeće. Treba odstraniti suvišne pupove.

Nedaleko Trviža, na oko 450 metara visokom brdu Piloščak, jedan je od najljepših vidikovaca u Istri. Učka, Ćićarija, Pazinština kao na dlanu.

Opširnije pogledajte OVDJE

2 komentara na “Trviž – mala Švicarska u srcu Istre: nezaposlenih nema, nedostaju im radnici”

  1. Bepo pompišta napisao:

    Nema nezaposlenosti? Dobar vic…

  2. Jozo napisao:

    Slađana Bukovac još je jednom pokazala koliko je tupasta. Lik na fresci je Isus Krist, a sada jeli i on bio Trvižan?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.