Tuberfest – priča o tartufima

tartuf.jpgMalo mjesto tartufara uz rub Motovunske šume svake se jeseni pretvara u veliko sajamsko središte. Svoja su vrata u Livadama protekle nedjelje otvorila čak dva sajamska šatora – Guinessovog rekordera Giancarla Zigantea na novoj lokaciji nedaleko od njegovog restorana i 17. Tuberfesta, tradicionalnog sajma tartufa i poljoprivrednih proizvoda.

Značaj regionalnog sajma svojim je dolaskom u Livade potvrdio i predsjednik Ivo Josipović koji je tartufarima zaželio da skupocjenim tartufima osvoje nova tržišta.

Pod velikim šatorom 17. Tuberfesta predstavilo se pet tvrtki registriranih za promet tartufima: Natura iz Buzeta, Miro tartufi iz Motovuna, Vižintin iz Baredina, Ipša iz Ipši i Đulijano iz Puhi kod Livada. Iako su tartufi jeftiniji nego u isto vrijeme lani, (kilogram prve klase prodavao se po 10.000 kuna), cijene su im i dalje vrtoglave pa su se skupocjene gljive više mirisale i fotografirale nego kupovale.

Posjet Tuberfestu ne završava samo na razgledavanju tartufa. Podzemne gljive se tijekom sajma mogu licitirati, degustirati, pripremati ili pak tražiti. U gastronomskom nadmetanju protekle nedjelje okušale su se glumice Matija Prskalo i Ankica Dobrić, a pokazno traženje tartufa uz pomoć pasa već je tradicionalno odradio tartufar Ivica Kalčić.

Promovirajući bijeli tartuf kao izvoran hrvatski proizvod, u dolini Mirne u proteklih su 17 godina stvorili prepoznatljiv brend, a uz sajam tartufa kao središnji sadržaj uspješno razvijaju i sajam poljoprivrednih proizvoda. Tuberfest u organizaciji Turističke zajednice Oprtlja ove je godine okupio rekordnih 60-ak izlagača, čak 25 posto više nego lani.

Turistička zajednica Vižinade predstavila je proizvode svojih pet izlagača, Agrooprtalj i Turistička zajednica Grožnjana sudjelovale su s po sedam izlagača, Klaster turističkih zajednica Buja, Brtonigle, Novigrada i Umaga s desetak, a najbrojnija Bio-Istra iz Poreča okupila je čak 15 izlagača te prezentirala projekt “Delicije zlatnog vremena”, stare likere, vina i rakije. Na sajmu su sudjelovali i PITIP d.o.o., OPG Farina, R&Đ Buzet, OPG Terlević, Pršuti Milohanić, Natura d.o.o., Hrvatska udruga gradova ulja, Kroštolo Livade, Monika – radionica kolača Prgomet, OPG Brčić i Vina Bertoša.

Tuberfest u dolini Mirne traje još dvije nedjelje do 24. listopada, a Giancarlo Zigante sajamske sadržaje u privatnoj režiji nastavlja do 14. studenog.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.