Turizam i novi brand podižu Adris

AdrisMaistra je započela gradnju novog hotela vrijednog čak 145,5 milijuna kuna. Rast dionica bi mogla generirati i informacija da je Adris pred lansiranjem novog cigaretnog branda.
Iako je povlašteno izdanje Adrisa na tjednoj razini generiralo tek 1,5-postotni rast cijene, što ne bi moglo poslužiti kao razlog za analizu, u srijedu je u snažnom zaletu ova dionica dosegla razinu od čak 527,87 kuna, koju je izgubila prije više od 7 tjedana.

Time je, u odnosu na zaključnu prošlotjednu razinu, ostvaren rast od impresivnih 4,2 posto. Međutim, od samog postotka impresivnije izgleda konačno postignut konsenzus tržišta za podizanjem cijene dionice koja se još od druge polovice svibnja uhvatila u naglašenom negativnom trendu. No, ostaje otvoreno pitanje što je ovog puta poslužilo kao okidač za vraćanje Adrisa visoko iznad 500 kuna?

Da podsjetimo, prvi puta je Adris razinu od 500 kuna zabilježio još u prvoj polovici siječnja 2005., a za ponavljanje te razine se, unatoč velikoj popularnosti i likvidnosti ove dionice, moralo čekati više od dvije godine. Konkretan val vraćanja razine od 500 kuna kulminirao je u svibnju kada je dostignuta i ATH vrijednost od 618,97 kuna. Tada je atraktivnost Adrisa podgrijavala spekulacija o prodaji duhanskog dijela biznisa i očekivana koncentracija na novokoncipiran turistički dio kroz osnovanu Maistru.

A tajming za prodaju se činio vrlo dobrim, jer se duhanski dio Adrisa nalazio baš negdje oko samog vrhunca poslovne moći, kada se uostalom može postići najbolje prodajna cijena, dok su svjetski duhanski divovi, koji prirodno vole monopole, baš počeli snažnije lobirati po regiji. No, nakon što iz Adrisa nisu objavljeni nikakvi konkretni potezi u tom smjeru, ispuhavanje cijene je bilo neminovno.

Novi val rasta cijene je, bez sumnje, temeljen na snažnim devetomjesečnim poslovnim brojkama koje su pokazale da su i prihodi i dobit u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećani za čak – petinu. No, okidač rasta bi se mogao potražiti u medijskim napisima o interesu Adrisa za ulaganje u gradnju domaćeg LNG terminala vrijedno oko milijardu dolara. Pošto je Adris za tu ideju navodno uspio zainteresirati i druge velike domaće kompanije, ostaje otvoreno hoće li upravo taj konzorcij uspjeti nadmašiti težinu već oformljenog Adria LNG konzorcija u kojem strane kompanije vode glavnu riječ. Ono što je jasno jest to da Adris sa niskom zaduženošću i visokim koeficijentom vlastitog financiranja posjeduje dovoljno snažnu bilancu za ulazak u ovaj posao.

Rast dionica bi mogla generirati i neslužbena informacija o tome da Adris upravo završava posljednju fazu lansiranja novog cigaretnog branda, za koji se upravo završava proces izrade ambalaže. Iz Adrisa nam ovu informaciju nisu htjeli komentirati, no, novi brand bi, bez sumnje, dodatno pojačao Adrisovu poziciju najvećeg domaćeg cigaretnog proizvođača. Ne smijemo ni zaboraviti najavu menadžmenta o skorom jačem širenju Adrisa na regiju, što bi novi brend mogao ubrzati. A da se u Adrisu nešto “kuha” govori nam i pojačana marketinška kampanja tvrtke koja vrlo vjerojatno priprema teren ulasku novog proizvoda.

Uz sve nabrojano, Adris je prošli tjedan počeo i sa gradnjom novog Maistrinog hotela vrijednog čak 145,5 milijuna kuna, gotovo koliko je Adris uložio u preseljenje pogona i u ostala restrukturiranja tijekom čitave prošle godine.

Nadalje, Adris se može svrstati u kriterije “podcijenjene” domaće dionice, a to potvrđuju ulagačke multiple izračunate temeljem priloženog devetomjesečnog izvješća. Omjer cijene i zarade po dionici je tek nešto viši od 11, dok omjer cijene i njene knjigovodstvene vrijednosti od 1,5 potpuno potvrđuje tezu o podcijenjenosti.

Tvrtka koja uz ovakve multiple generira neto profitnu maržu od 27,3 posto, kao i povrat na kapital veći od 13 posto te povrat na imovinu veći od 11 posto će, uz visoku likvidnost, bez sumnje prizvati i pažnju mirovinskih fondova kojima će se vrlo skoro omogućiti ulaganje malog dijela imovine i u perjanice JDD kotacije, kakva Adris bez sumnje jest, piše portal SEEbiz.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.