Turski brod katastrofe doplutao između Brijuna i Kamenjaka

foto: Glasistre.hrDo jutros su sjeverozapadni vjetar i morske struje jučer zapaljeni turski brod Und Adriyatik primakli s udaljenosti od 16 nautičkih milja zapadno od Rovinja u pulski akvatorij. U 9.30 sati brod je na 5,8 milja od Brijuna, ali i 4,5 milje od Rta Kamenjak te 4,7 milja od Muzila.

Na brodu više nema otvorenog plamena, već je vidljiv samo bijeli dim te se čini da spasitelji situaciju drže pod kontrolom. Prema procjenama stručnjaka bura koja se danas očekuje trebala bi brod odnijeti dalje od obale premda mišljenja ni o tome nisu ujednačena.

Cijelu noć brod je polijevan vodom s dvaju tegljača kako zbog visoke temperature ne bi došlo do deformacije i napuknuća oplate. Brod i jutros polijevaju dva remorkera dok su još tri u blizini, a uskoro bi se trebala spustiti i ekipa iz Nizozemske specijalizirana za ovakve i slične havarije. Iako se spominje mogućnost da tegljenje broda bude obavljeno danas, nadležni ne daju informacije o kojoj je luci riječ i kada bi tegljenje moglo započeti. Također, još nisu postavljene eko-plutače, kojih, procjenjuje se, treba oko 2000 metara.

Govoreći o lukama zakloništa, danas je državni tajnik u Ministarstvu mora Branko Bačić kazao da nije svrsishodno opremiti jednu luku kao luku zakloništa već je ispravna strategija prema kojoj se radi popis mogućih luka zakloništa, dok bi sva potrebna oprema bila u Rijeci i Splitu. Međutim, mišljenja smo da je problem u tome da je strategija tek u izradi, što je vidljivo i u ovom slučaju.

Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner ustvrdio je da ovaj slučaj pokazuje da bi ispravna strategija zaštite Jadrana i prevencije ovakvih slučajeva bila puna provedba ZERP-a, proglašenje Jadrana posebno osjetljivim morskim područjem i uspostava jake Obalne straže.

U Vodnjanu će se danas u 12 sati izvanrednu sjednicu Zapovjedništva zaštite i spašavanja Grada Vodnjana.

Barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.