Što je sa webom pazinske Gimnazije?

Stranice gimnazija hakiraneVeć neko vrijeme web stranice pazinske Gimnazije nisu u funkciji i otvaranjem istih na stranici www.gssjd.hr pojavljuje se samo obavijest ravnatelja o početku školske nastave. Naime, negdje tijekom ljeta, hakeri koji se potpisuju turskim imenima uspjeli su upasti i hakirati web stranice pazinske Gimnazije. Nije poznato kako stvari stoje na otklanjaju problema koji je očito pao u najgore moguće vrijeme prije početka školske godine pa su tako učenici, profesori i ostali koji posjećuju web gsšjd-a zakinuti u potrazi za informacijama.

Hakirani web se može vidjeti ako se upiše http://www.gssjd.hr/index.php u address bar browsera. Na stranici je dosadašnji prostor s vijestima zamijenjen natpisima na nekom jeziku, pretpostavljamo turskom a nakon nekog vremena web se preusmjerava na drugu stranicu gdje si hakeri međusobno zahvaljuju za ovaj i slične “uspjehe”. Također, linkovi su poprimili svakave čudne nazive a iz linkova koji su ostali donekle nepromjenjeni nestali su hrvatski dijakritički znakovi: č, ć, ž, š i đ.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj hakiranja pazinskih webova. Web Radio Istre se također početkom godine našao na meti hakera koji nisu napravili značajniju štetu i problem je bio odmah uklonjen.

Pretpostavlja se da su hakeri uspjeli prodrijeti u web GSŠJD-a zbog CMS sustava upravljanja – Joomle, kojeg web koristi a koji najvjerovatnije ima sigurnose rupe u svom sustavu. Nadamo se da će web pazinske Gimnazije uskoro biti ponovno online!

2 komentara na “Što je sa webom pazinske Gimnazije?”

  1. Pajo Patak napisao:

    To je već duže vremena tako…

  2. Anonimno napisao:

    U čemu je problem da učenici naprave novi web? Pa valjda toliko znanja imaju… stvarno mi nije jasno zašto je toliko vremena već prošlo a weba nema…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.